Vart vänder vindarna? Regeringsförklaringen väcker frågor och hopp

bild[8]lågupplöstOmstart Sverige tog idag fart med Stefan Löfvens regeringsförklaring och presentationen av hans tillträdande regerings ministrar. Med ett lite skakigt och svårtolkat mandat kommer nu Socialdemokraterna och Miljöpartiet att bilda en minoritetsregering. Stefan Löfven vågade sig ändå på att lova ett och annat i sin regeringsförklaring.

Det stycke man, som RSMH-medlem med inblick i utsatta människors vardag, nog starkast reagerade på var att vi äntligen får upp målbilden jämlik hälsa på den högre dagordningen och att en kommission ska tillsättas (Se Regeringsförklaring 2014 sidan 11 stycke 3).

För gruppen med allvarligare psykisk ohälsa, som till exempel schizofreni, har nämligen vår ”likvärdiga” vård i Sverige inneburit över 20 års kortare liv jämfört med övriga dödliga i befolkningen. Detta inte minst på grund av märkliga utfall i den mer renodlade kroppssjukvården för gruppen. Under de senaste fyra åren har Socialstyrelsen i rapport efter rapport rapporterat om de bakomliggande faktorer som kan kopplas till den nedslående statistiken utan att detta föranlett regeringarna som varit att lyfta frågan om jämlik hälsa i en regeringsförklaring.

Löfvens initiativ och löfte om tillsättande av en kommission för jämlik hälsa väcker hopp om att äntligen något på allvar kan göras. Efterlängtade är även de vackra orden om att människor med psykisk ohälsa och personer med funktionsnedsättning ska få bättre möjlighet till vård, boende, rehabilitering, delaktighet och sysselsättning (se Regeringsförklaring 2014 sidan 3 och 11). Vi hoppas även att frågan om  tillgänglighet för personer med psykiska funktionsnedsättningar lyfts.

Nu är hoppet väckt och löftet gett. Vad den nya regeringen förmår leverera återstår dock att se.

/Jimmie Trevett

Förbundsordförande i RSMH


3 kommentarer on “Vart vänder vindarna? Regeringsförklaringen väcker frågor och hopp”

 1. Hannes Q skriver:

  Hej, Jimmie!

  Länken till SBU, om att läkemedel ”räddar liv”, förtjänar kanske en kommentar. Påståendet grundar sig på en jämförelse av patienter som behandlas med läkemedel mot patienter som inte behandlas alls! Med den typen av studier kan man få i princip vilka insatser som helst att framstå som positiva. Utfallet skulle möjligen bli ett helt annat, om läkemedelsbehandling jämfördes mot alternativa behandlingar i stället. Mycket talar faktiskt för att behandling med neuroleptika snarare förkortar människors liv, eftersom den nästan regelmässigt ger upphov till kraftig viktökning och metabolt syndrom.

 2. johanrenjifo skriver:

  Intressant inlagg, aprapa Lofvens mandats lofte.
  Hur ska folk som har schizofreni, kunna ha billigare tillgang till kultur och sports aktiviteter om det inte hjalper saledes individen far ett jobb for att gora sig sjalvstandig.

  Om denne inte far ratt psykiatrisk vard hemma, for det ar mycket viktigare, sa kommer inte denna lofte, hjalpa aven for dem som hjalper denna folk.
  Har sjalv den diagnosen men det ar svart att klara den om man ar inte myndig an.

  Mycket sant det du sager, och jag haller fullstandigt, det aterstar och se.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s