Tyck till om psykiatrilagsutredningen – den angår oss

I november är det dags att lämna in synpunkter på utredningen Psykiatrin och lagen – tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd SOU 2012:17. Utredningen har haft i uppdrag att göra en översyn av Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT och Lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV samt lämna förslag till en ny lagstiftning på området.

Det finns flera problem med utredningen även om intentionerna är goda, i grova drag kan man säga att den föreslår utökat tvång då tröskeln för tvångsvård sänks. Den föreslår också att de tvångspsykiatriska lagarna slås samman från att ha varit två till att bli en och samma för såväl dömda brottslingar som ”vanliga” medborgare med allvarlig psykisk funktionsnedsättning.

För att RSMH ska kunna ge så heltäckande synpunkter som möjligt kring de frågor som rör människor med psykisk ohälsa är det viktigt att många tycker till. Den nya lagstiftningen kommer att vara avgörande för hur tvångspsykiatrin fungerar i framtiden. RSMHs medlemmar bär på stor kunskap om och erfarenhet av tvång utövas i psykiatrin och nu mer än någonsin är det viktigt att den kunskapen och erfarenheten når lagstiftarna.

Utredningen är sammanlagt 1200 sidor lång, men det finns flera kortare presentationer av utredningen att läsa, se länkarna nedan. Skicka in era synpunkter skriftligt till rsmh@rsmh.se senast den 6e november och skriv ”Psykiatrilagsutredningen” i ämnesfältet.

/Jimmie Trevett
Förbundsordförande, RSMH

Läs tidigare blogginlägg här och här.

Och här  blogginlägget Medvetet (?) missförstånd om tvångsvården av Hannes Qvarfordt

Här finns utredningen att läsa: http://www.regeringen.se/sb/d/15773/a/189660

Nedan följer de synpunkter och kommentarer som löpande kommer in om utredningen

RSMH Livets tidigare synpunkter på utredningen här (september 2010).

Läs RSMH Livets nyinkomna synpunkter här.

RSMH Lunds synpunkter


2 kommentarer on “Tyck till om psykiatrilagsutredningen – den angår oss”

  1. […] Idag är sista dagen för att lämna in yttranden till regeringen över betänkandet Psykiatrin och lagen – tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd av Psykiatrilagsutredningen. RSMH ser flera problem med utredningen, vilket framgår av vårt yttrande och tidigare inlägg här på bloggen. […]

  2. […] kom för flera år sedan och debatterades livligt, bland annat för att förslagen skulle bli som en återgång till den gamla […]


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s