SVT censurerar kritik

Hannes 4När SVT1 sände den nyligen avslutade programserien Djävulsdansen, fann jag anledning att framföra kritik mot det valda perspektivet. Jag gick då in på SVT:s hemsida och chatten, som följde på varje avslutat avsnitt, och försökte där få svar på mina frågor. Under en timmes tid skickade jag mitt budskap säkert ett tiotal gånger, utan att det syntes i flödet. Däremot flöt det in en ström av nästan identiskt lika hyllningsinlägg, från kl. 22 till kl. 23. Givetvis utan belägg, anade jag ändå någon form av filtrering, eftersom det framstod som orimligt, att inte en enda chattare hade någon kritik att framföra.

Jag gav upp chatten som dialogkanal och fick i stället tanken att framföra kritiken på SVT:s Facebook-sida, där eventuell filtrering kan ske först i efterhand. I Djävulsdansens ”status” skrev jag ett inlägg med följande innehåll:

”Det är starkt och modigt av de berörda deltagarna i programmet att ställa upp inför hela svenska folket. Däremot kommer programserien som sådan att göra hundrafalt större skada än nytta för människor med psykisk ohälsa av framförallt dessa tre skäl:

1. Psykisk ohälsa mystifieras, som om det vore någon främmande demon som tar människor i sin besittning – eller kanske någon obegriplig fysisk sjukdom.

2. Perspektivet i programserien är extremt biologiserande. Ett rent medicinskt sjukdomstänkande och inte ett ord om psykosociala sammanhang – i direkt strid mot minst hundra år av väldokumenterade erfarenheter!

3. Synsättet att vi har ”normala” anhöriga, som drabbas av olyckan av en ”psykiskt sjuk” närstående, och där de anhöriga får tolkningsföreträde beträffande den gemensamma situationen, bidrar till en kraftigt förstärkt stigmatisering av människor med psykisk ohälsa. Det blir ett ”vi” (friska) och ”dom” (sjuka), fastän det helt saknas vetenskaplig grund för en sådan uppdelning.”

Inlägget kommenterades inte av SVT, men däremot av några andra deltagare. En av dem gav mig sitt helhjärtade stöd och berättade samtidigt, att ett kritiskt inlägg från honom tidigare hade blivit raderat. En annan deltagare hävdade bestämt att hon led av ärftlig, bipolär sjukdom och att hon var ”sjuk i huvudet”. Jag argumenterade emot med påståendet, att det saknas vetenskapligt stöd både för direkt ärftlighet och för att det handlar om någon form av hjärnsjukdom. En helt saklig argumentation, utan personangrepp eller något liknande. Trots det fann jag efter cirka ett dygn, att SVT hade dels blockerat mig från att göra fler inlägg och dels raderat mina tidigare inlägg.

Jag uppsökte då kommentarsreglerna på SVT:s Facebook-sida och fann följande text: ”Användare som vid flera tillfällen (och efter upprepade varningar) fortsätter att bryta mot våra kommenteringsregler kan komma att blockeras från sidan.” Det var alltså uppenbart, att även om jag skulle ha brutit mot någon av SVT:s regler, hade SVT själva flagrant brutit mot sin egen påföljdsordning. Efter min protest till SVT:s tittarservice fick jag mejl om att ”andra användare kände sig påhoppade och ifrågasatta”. Påståendet understöddes inte med något exempel eller saklig förklaring. Inte heller hävdes min blockering från Facebook-sidan.

Det hör till saken, att andra deltagare, som hade följt mina inlägg och den diskussion som följde, gav mig ett starkt stöd och krävde att blockeringen av mig skulle hävas. De möttes av tomma fraser som att ”det är jättefint hur du står upp för en annan person”, men lämnades utan sakliga förklaringar. Ett exempel på vad sådana deltagare skrev: ”Ni ska be den blockerade debattören om ursäkt! Och häva upp blockeringen. I det aktuella fallet har debattören inte brutit mot era regler vilket går att bevisa. Att undkomma ansvaret för ert övergrepp på det här viset är inte acceptabelt. Nu är det ni som gjort er skyldiga till just regelöverträdelse.”

Det hör också till saken, att en av deltagarna, som stod upp till mitt försvar, något dygn senare fick utstå grova personangrepp från en försvarare av programserien, utan att SVT:s moderator ingrep.

SVT är ett licensfinansierat public serviceföretag, som enligt avtalet med staten skall bedriva sin verksamhet med saklighet och opartiskhet. De skall dessutom värna demokratin och alla människors lika värde. I sina sociala mediekanaler bryter de grovt mot både avtalet med staten och de kommentarsregler de själva har satt upp. De ägnar sig dessutom åt censur av kritik mot deras programverksamhet. Det är på inget sätt acceptabelt!

/Hannes Qvarfordt


12 kommentarer on “SVT censurerar kritik”

 1. Henrik Larsson skriver:

  Tack Hannes! Vad bra att någon tar upp SVT. Jag funderar mycket på media och olika budskap genom vilket val av berättelse man väljer. Jag gillar SVT. Men saknar en mer mångfacetterad debatt. Jag tycket det politiska budskapet alltid är det samma. Och sen SD-som snickrar hej vilt på olika motargument.

 2. robbanhblog skriver:

  Himla tråkigt och bekymmersamt att inte alla röster blir hörda. Programmet är ojämt och populistiskt och gagnar bara de inblandade som skriker på hjälp. Frågan är om programmet är osakligt och då strider det mot tv lagen?

 3. Hannes Q skriver:

  Jag kan nu (29 sep, kl. 17.45) meddela, att SVT:s blockering av mig är hävd, efter att jag lite tidigare i mejl informerade SVT:s chef för sociala medier, Maria Groop Russel, SVT:s VD, Hanna Stjärne och SVT:s styrelseordförande, Anna-Karin Celsing, att jag inte kommer att godta den ”ursäkt” SVT framförde för att de bröt mot sina egna regler. Jag krävde en hävning av blockeringen för att inte gå vidare med saken till en bredare allmänhet.

 4. Per-Ola Larsson skriver:

  Tack för att Du påtalar detta problem! Nog bör public service vara öppen för en konstruktiv debatt. Kanske vi kan övertyga RSMHs ledning att få en dialog med den ansvarige utgivaren och producenten av Djävulsdansen. Kanske vi ska anmäla programmet till Granskningsnämnden av de skäl som Du anger.

  • Hannes Q skriver:

   Hej, Per-Ola!

   I princip håller jag med dig på båda punkterna. Jag är dock inte säker på att enigheten är tillräckligt stor inom RSMH för att kunna åstadkomma en dialog från de utgångspunkter jag har angett.

   Jag har redan anmält SVT:s sociala mediers agerande till Granskningsnämnden, även om det är tveksamt om de anser att en sådan bedömning ingår i deras uppdrag. Att anmäla programmet i sig tror jag tyvärr inte leder någon vart, eftersom stigmatisering och ensidiga perspektiv på psykiatriområdet är mycket svårbedömda för Granskningsnämnden. (Jag har tidigare erfarenhet av det.)

 5. Henrik Larsson skriver:

  Tjena robbanhblog! ”och gagnar bara de inblandade som skriker på hjälp” Jag tror precis tvärtom, att speciellt de inblandade som skriker på hjälp och används i TV rutan för att skapa tittarsiffror, kan drabbas värst av alla i sammanhanget. Visst är det pedagogiskt för tittaren att en person som själv går igenom problemen, berättar om sitt liv, men frågan är om denna person klarar av uppmärksamheten som blir av hennes historia då hon samtidigt fortfarande är i processen att bearbeta sin problem.

 6. Jonas Bredford skriver:

  Det var ju väl att dom kröp till korset till slut. Men att det går till så här är häpnadsväckande och vidrigt!

 7. Hej!! tips: lyssna på senaste avsnittet av kropp och själ i p1. Det handlar om psykiatrin. Väldigt upplyftande! Mvh B


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s