Självvald inläggning

fredrikNu drar projektet självvald inläggning igång i Stockholm som försöks verksamhet på psykiatri norra, psykiatri södra och på centrum för ätstörningar. Det är ett initiativ som går ut på att patienten ska få ett större inflytande över sin vård.

Till en början avsätts en säng på Hagsätra och två sängar på en av heldygnsvårdsavdelningarna på Norra Stockholms psykosavdelning. Kända patienter med psykosdiagnos skriver ett kontrakt med avdelningen som gäller ett år. Sedan kan de när som helst ringa avdelningen och säga att de behöver lägga in sig på självvald inläggning. De behöver inte träffa läkare om de inte vill, behöver inte gå genom länsakuten och dra sin historia flera gånger utan de ringer avdelningen de har kontrakt med som lägger in dem på sängplatsen för självvald inläggning. De kan ej nekas inläggning om sängen är ledig och får max stanna fem dagar i sträck. Om de behöver ligga inne längre tid så får de antingen få en ”normal” inläggning på avdelningen om det finns plats eller gå hem en dag och sedan ringa avdelningen och säga att de vill lägga in sig på självvald inläggning igen. Patienten får gå ut från avdelningen på självvald inläggning och det fungerar som frivillig vård.

Tanken med självvald inläggning är att sängen som är till för självvald inläggning inte får beläggas av någon som inte har ett kontrakt för självvaldinläggning utan sängen ska vara reserverad för patienter med kontrakt. Om ingen är inlagd av dessa patienter står sängen tom. Och det även om avdelningen har platsbrist.

Det är tänkt att man skriver kontrakt för självvald inläggning med ca 10-15 personer per säng av de sängar som ingår i självvald inläggning. På Hagsätra- en säng och på Norra två sängar. Om en patient med självvald inläggning vill lägga in sig och sängen är upptagen av någon annan med kontrakt sätts personen upp på en väntelista och när sängen blir ledig rings denne upp och blir tillfrågad om denne fortfarande vill lägga in sig.

Jag anser att försöket med självvald inläggning är bra- att kunna lägga in sig när man börjar må dåligt istället för att behöva vänta tills läget är akut är ett bra initiativ. I Norge där man provat självinläggning ett tag ledde detta till att patienterna var inlagda färre vårddygn men fler sammanlagt. Behovet av att bli inlagd minskade, likaså minskade antalet tvångsåtgärder mot dessa patienter. Det ledde också till att relationen mellan patient och personal förbättrades- jag anser att det beror på att patienten får vård när denne vill och att personalen inte måste bemöta patienten när läget är akut.

Läkare i Norge säger att när patienten fick vård tidigare bröts psykosen av och blev inte så djupgående som annars. Jag tror att patienterna mår bättre med större egen kontroll över sina inläggningar. Att veta att man kan lägga in sig när man behöver gör också att det känns lättare att bära bördan av att må dåligt vilket kan leda till att man inte behöver lägga in sig lika ofta. Att bara veta att möjligheten finns är lugnande. Kanske lugnar det även anhöriga. Jag applåderar initiativet Självvald inläggning och ser det som ett steg mot ökat inflytande över vården. Bravo!

/Fredrik Gothnier


2 kommentarer on “Självvald inläggning”

  1. Hannes Q skriver:

    Hej, Fredrik!

    Det är en utmärkt modell, som man nu äntligen vågar pröva i Sverige efter att den har använts med framgång i Norge i flera år. (I psykiatrifrågor är vi inte så lite efter i Sverige!) Det blir dock ett etiskt problem, när vårdplatserna totalt sett är för få i förhållande till behovet, att en säng står tom, när någon absolut skulle behöva bli inlagd.

    • Fredrik Gothnier skriver:

      De som blir utvalda för självinläggning är främst de som har ett stort behov av slutenvård. Om dessas konsumtion av slutenvård minskar frigör det platser för andra. I Norge stod den självvalda sängen tom en hel del. Men personerna som hade kontrakt på en självvald plats minskade sin konsumtion av slutenvård med hälften och tvångsåtgärdera mot dessa minskade ännu mera. Så I Norge blev resultatet av självvald inläggning att konsumtionen av slutenvård minskade totalt. Ett rätt bra resultat- alltså. Stockholm är dock mer tättbefolkat än Stavanger i Norge där försöket gjordes så jag vet inte om det blir ett problem med en tom säng? För de med kontrakt hoppas jag dock är mindre tid på slutenvården vilket ger andra (dessa personers ordinarie platser) chans att få en ordinarie säng.
      Förhoppningsvis bir det alltså totat sätt ett positivt resultat.


Lämna en kommentar