Bemötande inom vården

Idag var jag på ett besök hos specialistvården. Jag åkte dit för jag har problem med hårväxt på kroppen och speciellt i ansiktet. Jag fick träffa en jättetrevlig läkare som var positiv till besöket och sade att jag inte skulle oroa mig då det finns olika åtgärder. Han höll med mig om att den hårväxten jag har inte är normal och att något måste göras. Men vi skulle vänta på provsvaren.

Jag blev hemskickad och läkaren bad mig att ta diverse prover. Vi skulle vänta på provsvaren. Vid nästa besök var jag tvungen att ställa in och fick be om en ny tid. Vid nästa besök hade min läkare gått på pappaledighet och jag fick träffa en annan läkare. Hon var mycket trevlig och bemötte mig bra. Tills hon berättade vad hon tyckte om mitt problem. Hon ansåg att min hårväxt hade med min vikt att göra samt att jag skulle få en remiss till en gynekolog. Hon tyckte att hårväxten var normal och ansåg att inget kunde göras.

Hon frågade mig konstiga frågor om min hälsa och speciellt angående min psykiska hälsa.

Jag reagerade starkt på detta då hon hade gjort en total vändning jämfört med den förra läkarens bedömning. Hon undersökte inte min kropp, som den förra läkaren, för att se hur mycket hårväxt jag har. Läkaren inspekterade snarare mina armar som är fulla av ärr. Jag försökte föra en diskussion och sade till henne att jag inte förstår hur hon kan säga detta när den förra läkaren hade en helt annan åsikt. Då förstod jag, när jag sneglade på datorn, att hon tittade på ett utdrag från patientjournalsystemet Cosmic från psykiatrin.

Hur kan detta hända? Hur kan hon ens tro att jag hittar på detta? Jag är besviken och missnöjd! Kan inte påstå att jag känner mig kränkt då jag inte lät henne kränka mig. Men alla är inte stora i munnen som jag och alla vågar inte stå upp för sig själva. Skall det behöva vara såhär? Jag är trött på att bli forslad omkring från läkare till läkare, bli tillsagd att gå ner i vikt och att det är mitt enda problem samt att bli hänvisad till psykiatrin. Hon har ingen psykologutbildning utan är specialiserad endokrinolog. Hon har ingen rätt att göra någon mer utvärdering än den jag kommer till henne för.

Jag kommer självklart att ringa dit och be om att få byta läkare och i värsta fall vänta tills den förra kommer tillbaka från sin pappaledighet. Men det är inte rätt att jag skall behöva göra detta som patient. Som patient förväntar jag mig respekt och lika behandling som vem som helst. Jag är inte mindre värd för att jag har psykiska problem.

Jag kommer att spärra min journal till min vårdcentral för att i framtiden undvika detta. Känner du igen dig?  Jag har svårt att tro att det är brist på sådana här historier runt om i Sverige. Det handlar i grund och botten om bemötande och att bli tagen på allvar. Vården är ju tack och lov inte ensidig det finns läkare som bemöter patienterna professionellt. Men denna gång hade jag otur.

Ibland känns det som om jag väntar på den dagen då jag kommer till akuten med bruten fot, men kommer bli hemskickad och hänvisad till psykiatrin. Jag vill inte vara rädd att inte bli tagen på allvar. Det leder till att jag drar mig för att söka hjälp. Jag välkomnar komentarer på mina inlägg. Dela med dig av dina erfarenheter. Vad tycker du krävs för att vården skall sluta behandla oss på detta sätt.

/Paulina Tarabcynska

 


2 kommentarer on “Bemötande inom vården”

  1. Åh herregud va jag känner igen mig i det du beskriver gällande bemötandet! Jag har oxå en hel del GAMLA ärr på mina armar. Och jag har nu med tiden lärt mig att se till att ha långärmat på migäven då när jag behöver uppsöka läkare på t.ex.en vårdcentral. Dom gångerna läkaren behöver göra en undersökning (pga värk/smärta i kroppp och leder) så försöker jag hävda att jag fryser väldigt eller att tröjan är väldigt tunn och att jag därför gärna skulle vilja behålla den på för jag har märkt att ju mindre dom ser av mina armar desto längre och bättre samtal får jag med läkaren.
    Jag överväger verkligen om jag ska ta o spärra mina journaler som är från psykiatrin, men är oxå rädd för att de kan ge en negativ effekt i form av misstankar, om allmänläkaren ser att vissa bitar av journalen är spärrad. Men jag vet inte hur det funkar riktigt…kan läkaren inom den somatiska vården se att delar av journalen är ”spärrad”? Någon som vet??

    • rsmhbloggen skriver:

      Hej.
      Systemet är uppbyggt så att du kan spärra din journal till en viss läkare som du känner förtroende för eller en speciell vårdcentral. Det skall inte vara svårare än att du pratar med din läkare eller någon du känner förtroende för om att du vill spärra dina journaler. Tyvärr funkar inte detta i verkligheten, många landsting och kommuner har inte möjligheten att spärra journaler eller vet inte i värsta fall hur man går till väga. Jag tycker ändå att du skall kontakta någon och prata med dom. Jag förstår att det kan vara en liten varningsflagga men samtidigt vet dom inte varför du spärrar dina journaler. Detta är inte möjligt endast för patienter med psykisk ohälsa utan för alla som känner obehag över att deras journaler blottas inom vården.
      Jag blir så ledsen när jag hör detta, det skall inte behöva vara så. Ingen skall behöva känna obehag inför ett läkarsamtal. hoppas det löser sig för dig nu och förlåt för att det dröjde med svar.
      Lycka till nu/ Kram från mig!


Lämna en kommentar