Är vi lika inför lagen?

Får du den hjälp du behöver av socialtjänsten? Är du lika inför lag? Det finns fakta som visar att socialtjänsten behandlar oss olika – trots att vi har samma behov, sammaAnne Sofie Höij inkomst, samma förutsättningar. Det vill säga om vi inte hävdar vår rätt till likabehandling! Men samtidigt ska bistånd beviljas individuellt, för vi har ju alla olika villkor och förutsättningar.

2012 orkade jag inte begära det som heter ’bistånd över norm’. Då hade jag haft höga kostnader för nya glasögon, mediciner, hemtjänst, färdiglagad mat och dyra sjukhuskostnader (jag låg inlagd sex veckor för sjukhussjukan). Jag var tvungen att ta banklån, och betalar fortfarande av varje månad för det. Det här är inget ovanligt. Vi är många som gör det – om vi nu får låna alls. Andra har fått kronofogden efter sig, och ibland även förlorat bostad och annat.

En sak som alltid varierar är ju vilken hyra du har. Du kanske har hyresbidrag på halva hyran som jag? Har du äganderätt på ditt boende eller en hyresrätt, bor du ensam som jag eller har du sambo och har kanske barn?  Eller en sjuk anhörig som kanske har flyttat in för att de inte haft råd med hyran i sitt tidigare boende. Du har kanske jobb på deltid, men dåligt betalt så du inte kommer upp i bruttonormen, när skatten är betald. Du kanske inte kan lägga om dina lån för att få lägre kostnader, eftersom du tjänar för dåligt. Kanske behöver du bil till jobbet då inga kommunikationer fungerar, på dina arbetstider? Du kanske har ångest så du inte kan åka kommunalt, men heller inga läkarintyg som ger dig rätt till färdtjänst.

Vi får inte den socialbidragsnorm vi ska ha vid samma behov, till exempel får invandrare ofta lägre än den av staten bestämda normen. Och, skulle jag förmoda, även vi med psykisk ohälsa får inte heller rätt hjälp.

Räknar verkligen biståndsbedömaren in dina vård- och hjälpmedelskostnader? De kan bli höga på en och samma månad. Det är inte frivilligt att behöva vare sig vård, medicin, hjälpmedel eller inläggning på sjukhus. Vi har faktiskt rätt till bistånd över norm, de där dyrare gångerna om året. Upp till högkostadsnivårerna, och ofta även varje månad … Kom ihåg att ange merkostnader! Du har inte valt att behöva vård. Du har enligt lag rätt få bistånd över norm. Vet du om det? Socialtjänstemännen och andra sparivrare på kommunerna verkar inte alltid veta detta.

Jag har varit förbannad på mig själv för att jag inte orkade be om hjälp 2012. För man får ju skylla sig själv… Jag har slutat med det nu. Och jag vägrar skämmas! Undvik att komma i samma situation om du kan.

Lycka till och vara rädd om dig!

Kram

/Anne-Sofie Höij


2 kommentarer on “Är vi lika inför lagen?”

 1. Henrik Larsson skriver:

  Hej! Jag hann inte läsa vad du hette den här gången, men jag tänker precis som du att man måste på nåt sätt kunna först och främst hävda sina rättigheter innan man får nycklar som tillgänglighet, busskort, boende, mat, medicin, ciggaretter, kläder. Allt man behöver måste man kunna först och främst ha förmåga att hävda sin rätt innan det finns någon möjlighet till förnödenheter. Eller kan man råkar ha flax att få en oväntad gåva. Då gäller det verkligen att man ser till att just den gåvan kan vara till användning innan man börjar satsa på sitt nya liv…
  Det blev vad jag fick ihop som resonemangs…

 2. Per-Ola Larsson skriver:

  Din situation är orimlig. Tyvärr har socialnämnderna svårt att förstå syftet med socialtjänstlagen. Jag har min yrkeserfarenhet från valadminsitrationen. Det är fullständigt självklart att den kommunala valnämnden ska genomföra valen enligt vallagens tydliga regler. Det måste bli lika självklart att de kommunala socialnämnderna lär sig socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. I en debattartikel nyligen föreslog jag att SKL skulle ordna utbildning för socialnämndspolitikerna, som vi valt för att tillämpa dessa lagar. Nu måste RSMH slipa sina vapen och gå till strid mot kommunerna, bl a hur man ska formulera. ansökan utöver normerna. RSMH måste också få till stånd en blankett hur man överklagar orättvisa biståndsbeslut hos Förvaltnigsrätten. En sådan blankett med anvisningar bör kunna publiceras i Revansch före årsskiftet. Vidare måste RSMH i samarbete med ABF utveckla ett kursmaterial om gällande lag enligt Regeringens syfte när lagarna stiftades. Varje förening bör ordna en studiecirkel om hur vi ska hantera vår rätt enligt lag. Vi behöver också lära oss vissa delar ur socialförsäkringsbalken om
  * handikappersättning från försäkringskassan och
  * bostadstillägg från pensionmyndigheten.eller försäkringskassan

  Här är uppgifter som måste prioriteras av RSMH. Ingen ska behöva låna pengar eller hamna hos kronofogden för att hen inte fått de bidrag hen har rätt till. Detta är en viktig socialpolitisk uppgft!


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s