Reglerna kring vårdintyg borde ändras!

Henrik LarssonJag såg på nyheterna häromdagen att reglerna kring god man har reviderats. Brukarna har lyckats ändra lagen om den gode mannens befogenheter, så dessa befogenheter inte kan leda till missbruk av brukarens ekonomi.

En annan regel som jag tycker är rent inhuman, och borde revideras, är regeln om vårdintyg.

Jag är nyfiken på patienträtten vid utförandet av vårdintyg för tvångsvård. Varför får klienten frågan om hon vill ha vård om utfallet ändå blir det samma vad hon än svarar. För svarar hon att hon inte vill ha vård så är det skäl nog i sig att skriva vårdintyg för tvångsvård.

Är inte det en form av förolämpning att ställa en fråga hon inte kan svara rätt på? Om man sätter detta i ett bemötandeperspektiv så ser man genast att det är käpprätt galet. Hur skall klienten få förtroende för en vård med ett sådant bemötande?

Vore det inte bättre om rutinerna såg ut så att när vården har tagit sig fram till klienten så ska de inte bara uppge att de har kommit på grund av alarmerande uppgifter angående klienten utan också redovisa vilka dessa uppgifter är. Självklart kan oroliga personer som hört av sig till vård och polis inte röjas, men personalen kan gott förklara för klienten vad som gör vården bered att tvångsomhänderta henne. Då skulle klienten få en rättvis chans att sätta sig in i vad som ligger bakom situationen. Kanske skulle hon förstå varför det sker ett så alvarligt ingrepp och ha lättare att sammarbeta. Eller/och kanske kan hon förklara sin egen version av de alarmerande händelserna, så att vården förstår bättre. Detta tycker jag borde vara självklart.

Dessa brukare blir tillslut så formade med att inte ha några rättigheter att de inte heller förväntar sig några rättigheter. Som en intuition de bär med sig i huvudet.

Men de nya som kommer till psykiatrins uppmärksamhet, borde inte bli föremål för tvetydigheter inom tvångsvården. När förväntningar om rättigheters existens försvinner är personen förlorad.

/Henrik Larsson


4 kommentarer on “Reglerna kring vårdintyg borde ändras!”

 1. Hannes Q skriver:

  Hej, Henrik!

  Instämmer helt i det du säger. Lika idiotisk och motsägelsefull är skrivningen i lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT):

  ”Tvångsvården ska syfta till att sätta patienten i stånd att
  frivilligt medverka till nödvändig vård och ta emot det stöd
  som han eller hon behöver.”

  Syftet är alltså att tvinga patienten till ”frivillig” vård. En fullkomligt barock idé, som inte det allra minsta ser till patientens intressen och behov. Det handlar enbart om samhällsintresset.

 2. rsmhbloggen skriver:

  Hej Musikmorgon, Intressant kommentar, men jag kan dessvärre inte lägga ut den eftersom reglerna på RSMHbloggen kräver att alla uppger sina riktiga namn. Har du möjlighet till det? Det vore jättebra! https://rsmhbloggen.se/riktlinjer/

  • Det kan inte sällan även ligga i sin egen inställning vid vårdtillfällen då man kommer in akut efter polishämtning på någon ”Kvart”, patienten kan då vara ej normalt kontaktbar, men varenda gång måste, ja måste, personalen ställa frågan – Vill du läggas in, – Javisst kan det försvåra återhämtningen om det blir Vårdintyg vid patientens nej, men vad göra då detta kan rädda liv!

 3. Henrik Larsson skriver:

  Hur kan vi få ändring på detta alibi för övergrepp?


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s