Vi är inte våldsbrottslingar!

NYbild[8]aVi läsare blir alla illa berörda av våldsbrott, såsom de som inträffade i Norrköping eller de som inträffade i Bålsta i somras.

Och extra illa berörda blir kanske vi som lever med psykisk ohälsa. För förutom att vi känner stort medlidande med de drabbade och deras familjer vet vi också att medias rapportering kan leda till ökade fördomar mot oss som grupp.

Nyheter som dessa skapar en rädsla i samhället för personer med psykisk ohälsa. Det blir ännu mer stigmatiserande att ha psykiska problem, samtidigt som den stora majoriteten av oss inte alls känner igen sig i tanken på att göra något våldsamt och skulle aldrig få för sig att skada en annan medmänniska.

Att personer med psykisk ohälsa inte är mycket mer våldsbenägna än gemene man bekräftas också av forskningen. Enligt studier väger följande faktorer mycket tyngre för att en person ska begå våldsbrott:

– Kön – många fler våldsbrott begås av män

– Ålder – det handlar oftast om yngre män

– Droger – både alkohol och narkotika

– Socioekonomiska faktorer

De största riskerna för våldsbrott är alltså när en ung man dricker sprit. Eller när en äldre person använder narkotika – såsom tycks ha varit både i fallet i Norrköping och i Bålsta.

Men dessa faktorer väljer media inte att slå upp. I stället talas det om galningar. Är det så att galenskap anses vara mer kittlande som faktor än narkotika? Oavsett ger rapporteringen en onyanserad och ofta falsk bild av verkligheten.

För att minska på fördomarna mot personer med psykisk ohälsa behövs motbilder. Media behöver lyfta fram vanliga personer med psykiska problem för att visa på alternativa bilder av vilka vi är.

På senare tid har media blivit bättre på detta, men det behövs ännu fler exempel för att detta ska bli tydligare.

/Jimmie Trevett

Förbundsordförande i RSMH


One Comment on “Vi är inte våldsbrottslingar!”

 1. Henrik Larsson skriver:

  Hej Jimmie!

  Ser att du lyfter upp frågan om bilden av psykisk ohälsa som våldsam. Tänkte anknyta till fenomenet våld, om det går bra.

  Jag blir bombarderad att hemskheter som rapporteras över allt. Dessutom förväntas jag ha en åsikt om vem som ligger bakom dessa hemskheter och hur vi skall bli kvitt dessa hemskheter.

  Är det muslimerna? Är det den fega politiskt korrekta svensken? Ä det marknadskrafterna? Är det rasisterna? Likgiltigheten? Någon måste ju vara skurken, eller hur. Vad skulle vi annars bekämpa?

  Ett smörgåsbord av hotbilder som ställs mot varandra i den offentliga ”debatten”. Men vad du än gör, slappna inte av, för världen är på väg att gå under. Det förstå väl alla, folk dör ju till höger och vänster. Slå bara på nyheterna ska du få se.

  Jag tror att vi med psykisk ohälsa har extra lät för att känna oss illa till mods av hemskheter i nyhetsrapporteringen.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s