Bältning är ingenting annat än tortyr!
Publicerat: september 25, 2014 Sparat under: Anneli Jäderholm, Bältesläggning, Bemötande | Tags: Bältesläggning, Bemötande 2 kommentarerSedan en tid tillbaka engagerar jag mig helhjärtat i en kampanj som jag varit med och startat. Vi kallar den NO MORE – bältesläggning. Tillsammans i kampanjen reagerade vi häftigt på Uppdrag gransknings program i går.
”Konsekvenspedagogik är inte förenlig med den vård som finns nu i sammanhanget. Det finns inte och det hör inte hemma” säger David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef och vårdutvecklare på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö i Uppdrag Granskning den 24 september. Trots detta har jag/ vi i kampanjen NO MORE kontakt med ett stort antal patienter som vittnar om just detta; att de utsatts för hot om bältning och att de bältats som bestraffning. Detta är allvarligt, och… det är bara att instämma vad Johanna Rasmussen för fram i reportaget: när patienternas ord står mot läkarnas så har läkarna all makt och de förblir oemotsagda.
I reportaget framkommer även att personalen på Rättspsyk i Växjö uppmanats att inte prata med den som ligger i bälte eftersom bältet då skulle kunna upplevas som en komfortzon. En sådan idé vittnar om en djup oförståelse för hur det kan upplevas att ligga fastspänd på en brits flera timmar i sträck. Det finns inte en tillstymmelse till komfort i detta läge, snarare upplevs det inte sällan som tortyr. I kampanjen NO MORE kräver vi att svensk psykiatri avskaffar bältesläggning, inte bara för att det eventuellt kan missbrukas, utan för vi vet att det missbrukas gång på gång. Vi vet också att metoden av de allra flesta upplevs som djupt traumatiserande, och att bältesläggning kan ge bestående men.
Vi ställer oss bakom psykolog Bo Hejlskov Elvén, som menar att ” det finns vetenskapligt stöd för behandlingsmetoder när folk skadar sig själva. Jag kan inte se att det (bältning) är nödvändigt någon gång”. Bo Hejlskov Elvén menar också att så länge bältet finns kvar så kommer personal att spänna fast folk när de blir rädda, med konsekvensen att det självskapade beteendet förstärks. Vi håller med om detta.
Trots att bältet kan synas livräddande, så är det i själva verket oftast en kontraproduktiv metod. Vi vet också att det finns länder där detta sätt att bemöta människor i kris och kaos är förbjudet sedan många decennier tillbaka. Det går inte att skylla på att man inte vet vad man ska göra, för kunskap finns, vilket Bo Hejlskov Elvén vittnade om i reportaget. Nu gäller det bara att denna kunskap implementeras även inom den svenska psykiatrin.
Mer information och inspiration om alternativa behandlingsformer kan du läsa på http://www.no-more.se där vi också har låtit oss inspireras av den Isländska psykiatrin som varit utan mekaniska tvångsmedel sedan 1930 talet.
Vill du skriva på en protestlista klicka här: http://www.skrivunder.com/forum/93874/start/50
/Anneli Jäderholm
Ett första steg borde nog bli att man försöker få fasthållning godkänd som tvångsåtgärd. Idag finns det inte lagstöd för fasthållning som tvångsåtgärd. Om man hade tillgång till både fasthållning och bältning har man ett alternativ. Avskiljning och isolering är ju givevtvis två andra alternativ. Vet du om det finns någon som arbetar för att få fasthållning godkänd som tvångsåtgärd?
Fredrik Gothnier
Hej, Anneli!
Jag instämmer helt i vad du skriver. Det finns enskilda patienter som upplever bältning som en trygghet (bakgrunden till det tål att fundera över!), men som helhet sett är bältning definitivt inget annat än tortyr. Den är givetvis inte avsedd att vara det, men den används i förfärande utsträckning som en bestraffningsåtgärd, vilket direkt strider mot lagen. Flickorna i programmet kunde vittna om just en sådan användning, tvärtemot vad den biträdande verksamhetschefen hävdade, och påbudet att inte tala med en bältad patient, för att han/hon inte skall uppleva bältessängen som en ”komfortzon”, talar sitt övertydliga språk. Den människosyn som härskar på många psykiatriska kliniker framkallar riktigt kalla kårar över ryggen.