I en attack av tvångstankar

kaisvvVad hjälper mot en attack av tvångstankar? Vart kan man vända sig? Man kan inte ringa ambulans, man kan inte ge syrgas, det finns inga tabletter som kan avhjälpa akut! Ändå kan man drabbas periodvis varje dag.

Vet ni vad tvångstankar är? Det vet jag knappt själv, men de lär vara väldigt jobbiga. Man dör inte av dem, man blöder inte och det känns inte fysiskt – men däremot förlamande psykiskt!

Man är helt utlämnad åt sig själv under den värsta attacken, just på grund av dess karaktär. Man kan inte be om hjälp av någon utomstående, eftersom de upplevs allt som oftast ”fientliga”, fast de behöver inte vara det.

Små detaljer i det förflutna väcks till liv och börjar spöka igen, känslan känns mycket påtaglig – lika obehaglig nu, som när det inträffade.Men varför har jag tagit upp det här, när det skulle handla om återhämtning? Genom att kunna formulera/se det hela i ord, så har man också lyft fram problemet i ljuset – och då blir chansen mycket större att hantera det!
/Khai Chau


2 kommentarer on “I en attack av tvångstankar”

  1. Per-Ola Larsson skriver:

    Kan jourahavande läkare eller jourhavande präst vara ett alternativ via 112?

    Kommunen bör ha ett ”psykiatrins hus” med mentalvårdare och socialsekreterare, dit man kan komma dygnet runt. .Eller kanske bemanningen kan skötas av statsfinansierade personliga ombud som kan hänvisa till lämplig behandling?

    De årliga statsanslagen på 870 milj bör också unna användas till sådan förstärkning av psykiatrisk verksamhet.

    Landstinget i Stockholm redovisade i Dagens Nyheter 10/10 att Stockholms landsting har miljardöverskott i sin investeringsbudget, Finanslandstingsrådet efterlyste förslag för att sätta sprätt på pengarna tillsammans med kommunernas. Kanske det i Stockholms län kan bli möjligt att bygga åtminstone ett psykiatrins hus i varje kommun. Vad kan RSMH göra för att snabbt initiera denna fråga i Stockholm?

  2. Smärta upplevs olika och är individuellt vad smärta är. Till exempel så upplever jag mina skov som smärtsamma både ångest och psykos i de allra intensivaste stunderna! KBT fick jag varannan vecka i 3 år för behandling av Panikångest och blev fri. Mina psykosskov har även kunnat behandlats bättre tack vare den tidigare behandlingen med KBT.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s