Skåneveckan för psykisk hälsa

Jimmieblogg2Igår hade jag förmånen att tala på Skåneveckan för psykisk hälsa. Veckan har underrubriken för ökad kunskap, hopp och samtal. Jag passade på att prata om några visioner för ca 35 deltagare som behovet av vårdöverenskommelse mellan patient och vården, rätten till ett eget hem och rätten till en värdig vardag. Programmet fortsätter i Skåne under hela veckan. På Torsdag föreläser till exempel höjdhopparen Linus Törnblad om sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Hela programmet hittar du här.
/Jimmie Trevett
Förbundsordförande, RSMH


7 kommentarer on “Skåneveckan för psykisk hälsa”

 1. Henrik Larsson skriver:

  Tjena Jimmy!
  Jag slog huvudet på spiken igår på möte med IPS-utveclarna. Jag sitter nämligen med i IPS brukarråd. För alla er som inte vet vad IPS är så… IPS är ett rikstäckande projekt (tror jag) som syftar till att få ut personer med psykisk funktionsnedsättning i arbetslivet. Spiken var att jag lyckades föra fram vikten av en mobiliseringskurs. En mobiliseringskurs är till för att brukaren ska komma fram till vad hon vill. Det är meningslöst att med hjälp av handläggare planera hur framtiden ser ut om man inte vet vad man vill. Det finns ett material som heter min makt, min berättelse med starkare röst. Det är en form av mobiliseringskurs. Jag lyckades framföra att det kvittar om en mobiseringskurs är i regi av en studiecirklel eller om IPS-projektet fixar en mera etablissimangiserad grej. Hur som helst, i dessa dagar av ”Individuell plan”, som varje brukare bör ha, så tycker jag det är viktigt att man vet vad man vill innan man skriver under.

  • rsmhbloggen skriver:

   Hej Henrik,
   vad bra att du är på hugget. IPS som ibland översätts med ”jobbförst” kan vara en bra grej, men det är precis som du säger att kraften och viljan måste komma från brukaren själv. Mobiliseringskurser som du kallar det kanske är en bra idé som kan leda oss vidare.

   Med bästa hälsningar

   Jimmie Trevett

 2. Per-Ola Larsson skriver:

  Något resultat av IPS har jag inte sett i Stockholm. Bra att Henrik slog huvudet på spiken med utbildning.

  För många år sedan hade RSMH Carpe Diem Östermalm Lidingö ett mycket givande projekt med socialnämnd, AF & FK där vi hjälptes att att introducera våra medlemmar för arbetsgivare. Ett 30-tal fick genast arbete som de har kvar. Beställ gärna en kopia av utvärderingen om SAMRÖL-projektethos Östermalms stadsdelsnämnd registrator.ostermalm@stockholm.se eller från mej ulrikagatan@yahoo.se.

  Tyvärr vill inte alliansmajoriteten på Östermalm fortsätta detta utmärkta sätt att integrera människor med psykisk ohälsa.

 3. Henrik Larsson skriver:

  Ska kolla, Vad hade socialnämden med sken att göra?

  • Per-Ola Larsson skriver:

   Det är socialnämndens uppgift enligt 5 kap 7 § socialtjänstlagen att medverka till att den enskilde får en meningsfull sysselsättning Enligt 8 § ska nämnden samverka med landstinget samt andra samhällsorgan och organisationer.t e AF & FK.

   Jfr också 2 kap 6 § Kommunen får även träffa överenskommelse med landstinget, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen om att, inom ramen för socialtjänstens uppgifter, samverka i syfte att uppnå en effektivare användning av tillgängliga resurser. Kommunen skall bidra till finansieringen av sådan verksamhet som bedrivs i samverkan. Enligt bestämmelser i lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser får kommunen delta i finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet.

 4. Henrik Larsson skriver:

  Nu är jag med. Jag missförstod och tänkte patientnämden


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s