Material ska inspirera fler till delat beslutsfattande

Jimmie Almedalen 2013Nu är semestrarna slut och aktiviteterna drar igång på allvar igen. Igår deltog jag i ett möte på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Syftet med mötet var att prata om delat beslutsfattande inom vården och målet med övningen är att det om en månad ska finnas ett inspirationsmaterial om delat beslutfattande. Materialet riktar sig till vården och kommer bland annat att innehålla exempel från verksamheter där delat beslutfattande används.

Det är ett framsteg att SKL tar detta initiativ och förhoppningsvis leder det till att delat beslutfattande som metod sprider sig till flera vårdenheter så att fler patienter och deras närstående kan få ett ökat inflytande över vården. Det kan leda till bättre resultat för vården och betydligt bättre förutsättningar för återhämtning för patienten.

På mötet deltog representanter från hela landet och psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren konstaterade inför församlingen att efterfrågan på ett material om delat beslutfattande är stort.

/Jimmie Trevett
Förbundsordförande, RSMH


One Comment on “Material ska inspirera fler till delat beslutsfattande”

  1. Per-Ola Larsson skriver:

    Vad innebär ”delat beslutsfattande ”? Vad är det nya jämfört med vårdplaneringen enligt 2 kap 7 § SoL? De närstående har ju sedan 2010 haft rätt att delta i planeringen, Det allvarliga är att i vart fall Stockholms län inte tillämpar detta. Jag fick just idag veta av landstingets chefläkare för psykiatri att landstinget inte klarar av att tillämpa det datasystem som ska användas för vårdplaneringen.. Finns någon dokumentation på det nya från SKL?


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s