Hoppfullt på fullsatt konferens

Jimmieblogg2Under måndagen och tisdagen hölls The 11th Community Mental Health (CMH) conference i min hemstad Lund. Konferensen hade temat ”Modern psykiatrisk vård för moderna människor. En utmaning för alla som arbetar med allvarligt psykiskt sjuka.”. Ungefär 360 deltagare från hade tagit sig till akademiska unversitetssjukhusets aula som därmed var fullsatt. Deltagarna utgjordes av såväl brukare och anhöriga som av representanter för professionen, vilket också speglade sammansättningen bland de medverkanden och arrangörerna, något som gjorde konferensen speciell.

Programmet för dagarna var digert, över 60 talare medverkade och under både måndagen och tisdagen hölls flera parallella symposier i två pass. RSMH bidrog med ett symposium om rösthörare. Där medverkade Ami Rohnitz, ordförande i RSMH Stockholm, Trevor Eyles Rösthörarkonsult inom socialpsykiatrin i Aarhus i Danmark och jag själv. Trevor har mångårig erfarenhet av att arbeta med rösthörargrupper och andra samtalsmetoder för rösthörare inom psykiatrin. Och i Danmark har de kommit längre än här i Sverige, men det slog mig under symposiet att även här har vi kommit en bra bit sen jag för nio år sen modererade den konferens där Romme och Eschers bok Förstå och höra röster släpptes på svenska.

Konferensen avslutades med en paneldebatt där bland andra Pauline Östner från RSMH medverkade. Sammanfattningsvis blev det tydligt under konferensen att det finns krafter att förändra bland brukare, anhöriga och inom professionen. Nästa konferens som liksom denna, arrangeras av Scandinavian Network for Community Mental Health (SNCMH) kommer att hållas nästa år i Norge.

/Jimmie Trevett
Förbundsordförande RSMH


2 kommentarer on “Hoppfullt på fullsatt konferens”

  1. Per-Ola Larsson skriver:

    Finns det nåhon sammanfattning av övrigt program på konferensen?


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s