Nytt jobb, inte lösningen

Jimmieblogg2I dagens upplaga av Dagens Nyheter kan man läsa om att regeringen beslutat att se över reglerna för sjukskrivningar till följd av psykisk ohälsa. Sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa har ökat kraftigt och fortsätter att öka hela tiden, framför allt bland kvinnor. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tycker nu att det finns anledning att se över hur sjukförsäkringssystemet fungerar för personer med psykisk ohälsa.

Kristersson spekulerar om det kanske är nödvändigt för människor med psykisk ohälsa att byta arbete om de inte klarar av det arbete de redan har. Det viktigaste är alla ska arbeta.

Ulf Kristerssons uttalande väcker många frågor. Till att börja med är det lätt att undra vilka arbeten människor med psykisk ohälsa ska flyttas till när de inte orkar med det jobb de har, i en tid av hög arbetslöshet. Att dessutom hitta arbetsgivare med kompetens att på ett bra sätt bemöta och ta hand om anställda med psykisk ohälsa kan bli svårt.

Men den viktigaste frågan till Kristersson är, när ska du inse att generella lösningar inte är svaret? Individer med psykisk ohälsa är också individer med olika förutsättningar och behov. Någon behöver byta jobb, någon behöver vara sjukskriven för att få tid för återhämtning, någon kan vara kvar på det jobb hon har med rätt stöd från arbetsgivaren. Alla behöver kontinuitet och långsiktighet för att nå återhämtning.

/Jimmie Trevett


2 kommentarer on “Nytt jobb, inte lösningen”

 1. Hannes Q skriver:

  Hej, Jimmie!

  Regeringen stövlar vidare med sin misstro mot sjukskrivna och med sina ekonomiska ”incitament”. En försämring av sjukförsäkringen för människor med psykisk ohälsa innebär sämre ekonomi för den grupp människor i Sverige, som redan nu har det i särklass sämst ställt!

  Direkt uppseendeväckande är det att Ulf Kristersson tar på sig läkarrocken och föreskriver vilka åtgärder som är bäst för människor med psykisk ohälsa. Inte nog med att det är en sällsam självförhävelse, han desavouerar därmed också en hel läkar- och psykologkårs bedömningar.

 2. Per-Ola Larsson skriver:

  Som framgår av 5 kap 7 § SoL åligger det kommunen att ordna anpassad sysselsättning för funktionshindrade personer. Jag tror det är god rehabilitering.
  Sedan psykiatrireformen har regeringar stiftat bra lagar för att förbättra den psykiska hälsan, t ex anhörigstöd och vårdplanering.och rätt att välja psykoterapi. Men det allvarliga är landsting och kommuner inte bryr sig. Och inte heller de nya pengarna från regering och SKL tycks hamna på rätt ställe.. Stockholm är ett laglöst u-land inom psykiatrin
  Kristerssons utspel har ingen verklighetsförankring, Samverkar inte Regeringen med RSMH innan Kristerson får göra ett sådant här förödande utspel?


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s