Psykiatrin borde forska om hjärntrötthet

Jag var nyligen på en intressant föreläsning om forskningsresultat från Sahlgrenska i Göteborg. Föreläsningen handlade om att hjärntrötthet som kan uppkomma efter skallskada, stroke eller andra neurologiska sjukdomar och inflammationer som påverkar hjärnan.

För en person som drabbas av hjärntrötthet är symptomen värst i början efter skadan eller insjuknandet och avtar oftast efter hand. För några blir den mentala tröttheten långvarig och bestående, oavsett om det varit en lättare eller svårare skada.  Symtomen som inte syns men, som påverkar personen mycket är bland annat irritabilitet, trötthet, koncentrationssvårigheter, stresskänslighet och oföretagsamhet, känslosamhet, sömnproblem, minnesproblem, ljud och ljuskänslighet.  För att undvika symptom ska en person med hjärntrötthet hålla sig borta från stimmiga miljöer som simhallar, tivolin och kollektivtrafik.

På föreläsningen talade man bara om fysiska trauman på hjärnan och inte om psykiska påfrestningar. Men jag tycker förstås att det är intressant att se likheterna med psykisk ohälsa. Mina tankar går då till att hjärntrötthet även borde kunna uppstå efter psykoser, manier och andra psykiska påfrestningar i hjärnan.

Psykiatrin borde forska på begreppet hjärntrötthet vid psykisk ohälsa. Det skulle kunna leda till att personal inom kommun och landstingspsykiatrin får mer kunskaper och bättre förståelse för att patienter kan uppvisa mycket trötthet. Sådan kunskap skulle i sin tur kunna leda till bättre rehabilitering för patienter inom psykiatrin.

Jag var till exempel tillsammans med min dotter på ett samverkansmöte och där förstod man inte varför hon var så orkeslös och trött. Varför hon behövde vila så mycket och inte orkade städa, handla och laga mat. Det måste ju bero på att hennes hjärna var hjärntrött och inte på att hon var lat. Jag kommer också ihåg när min dotter vunnit två biljetter till hälsomässan och bjöd med mig. Hon ville väldigt gärna gå dit eftersom hon är mycket intresserad av kost och hälsa. Nästa dag efter besöket på hälsomässan fick hon trakasserande röster mådde dåligt två veckor. Det blev för mycket stimuli för hjärnan. För mycket intryck av stor lokal, sorlet och mycket människor. Vad jag tror blev hennes hjärna hjärntrött.

Som hjälpmedels ambassadör tycker jag det är viktigt att få tillgång till hjälpmedel som gör att man sparar på sin energi och avlastar hjärnan. Arbetsterapeuten kan göra bedömningar hur man fungerar i vardagen. Hon ser hur mycket man orkar och hur man utför aktiviteter som att handla, och städa och hur lån tid aktiviteterna tar. På så vis kan arbetsterapeuten sätta in rätt hjälp för att underlätta vardagen vilket då avlastar hjärnaktiviteten.

Läs vidare om hjärntrötthet: http://www.mf.gu.se/om-mental-trotthet

Vid pennan

/Anneli Westling


One Comment on “Psykiatrin borde forska om hjärntrötthet”

  1. Hannes Q skriver:

    Hej, Anneli!

    Det här med inflammatoriska processer och ”hjärntrötthet” är ett mycket intressant område. Man har redan konstaterat, att människor med diagnosen schizofreni ofta har förhöjda halter av ämnen, som är markörer för inflammatoriska processer. Det finns alltså redan nu indikationer av det slag du vill se forskning om. En helt annan fråga är vad som har givit upphov till de inflammatoriska processerna. Du ser det som en följd av olika tillstånd av psykisk ohälsa. För mig känns det mer uppenbart att ohälsan och processerna avspeglar samma sak, nämligen en psykisk överbelastning, som har sin grund i stress och psykosociala förhållanden, både historiskt och i dagsläget. I princip är det idag också belagt, att långvarig stressbelastning (i vid mening) ger upphov till just inflammatoriska processer – som alltså i sin tur framkallar bl.a. psykisk ohälsa.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s