Vart tog det mänskliga värdet vägen?

Jimmy Soovik, ordförande i RSMH Örebro

Förra veckans rapporter om att Örebro kommun planerar att sätta upp lådliknande boenden utanför stan för människor med psykisk ohälsa gör mig så upprörd att jag knappt vet vad jag ska skriva. Visst utlovas det tak, el, vatten och avlopp, men jag undrar var de mänskliga värdena tog vägen och hur man tänker sig att de som ska bo i barackerna ska kunna få ett värdigt liv. Det är oklart exakt vilka som ska fösas ut till dessa ”boenden” långt ifrån grannar och allmän service, men jag har en känsla av att inte många av dem har varken bil eller körkort så de kan ta sig till och från stan och busstrafiken utanför centrum här i Örebro är inte särskilt tät. Om man nu hittar tomtmark vid en busstrafikerad väg över huvud taget.

Att kunna transportera sig för egen maskin är en grundförutsättning för att människor ska kunna delta i rehabilitering, få vård och stöd, uträtta sina ärenden och inte minst för att kunna ha någon form av socialt umgänge. I mitt huvud så har dom här människorna, precis som alla andra, ett stort behov av just det!

Ska dessa basala behov tillgodoses via hembesök? Det planeras boenden av den här typen på elva olika adresser spridda över ett stort område, det torde sannolikt krävas två man på heltid för att täcka dessa behov, kanske ännu mer under helgerna. Jag undrar om man verkligen har räknat med alla kostnader för uppförande, drift och underhåll av dessa boenden.

Så mycket kan jag säga, att det handlar om åtskilliga miljoner av våra skattemedel och det

kommer också att vara höga löpande kostnader inte bara för drift och underhåll,

utan även för transporter (i alla dess former), tillsyn och sannolikt boendestöd.

Risken för att dom sociala, medicinska samt vårdkostnaderna ökar är enligt min mening väldigt stor. Dessa baracker kan även bli ett tillhåll för missbruk, kriminalitet och självskadebeteenden.

Jag har varit ordförande i RSMH Örebro drygt ett år och om det är någonting jag har lärt mig så är det att när det handlar om psykisk ohälsa, är de ovan nämnda basala behoven grunden för återhämtning. Människor med psykisk ohälsa behöver, utöver det uppenbara behovet av vård och stöd, gemenskap, kamrater och en meningsfull sysselsättning, och absolut inte placeras ut isolerade i baracker!

Jag trodde inte det var sant när jag först fick höra förslaget från Rasmus Persson (C), förra veckan, att vi år 2012 behandlar våra sjuka och svaga som om de inte ens var vatten värda.

Örebro kommun måste ta sitt ansvar, det är inget snack om den saken, jag hoppas att dom gör det.

/Jimmy Soovik

Inslag om boendet hittar du här.


3 kommentarer on “Vart tog det mänskliga värdet vägen?”

 1. Johnny Andersson skriver:

  Det finns en massa saker som är fruktansvärt ogenomtänkta i den här frågan och för mig så verkar det vara så att något måste göras-aha-Vi målar dom i självlysande färger och gömmer dom i utkanten av stan.
  -Men det var en superbra idé tycker jag. Samtidigt så VET allmänheten att det är ”idioter” så då kan dom ju undvika dom, fan så bra.

  Den svage tänker-

  -Men……om jag inte får bo i stan kan jag lika gärna dö. Så fruktansvärt illa att vara självlysande för jag får ingen som helst chans att visa att jag inte själv valt att ha denna diagnos, varför gör dom så här mot mig??
  – Så här är det sörru, DU har fått så många chanser från oss så vi har liksom tröttnat på att hela tiden se att Du inte vill ha hjälp….Tålamodet tryter för oss här i kommunen så det är bara att anpassa Dig förstår Du. Dessutom så skrämmer Du andra människor så dom måste sjukskriva sig pga att detta och Vi tycker inte det är okej.
  -Jaha, men om jag fått det jag velat ha av er i form av någon slags behandling så hade jag säkert inte suttit i denna situation idag. Vart är era löften egentligen??
  Läkare???
  Det finns ju inte läkare så det räcker till för att ni ska spara in på en massa pengar. Jag som är sjuk fattar utan problem att det måste anställas läkare och ge dom bra betalt så att dom VILL jobba med dom psykiskt svaga. Nej, då tycker Du att vi ska sättas utanför stan istället. Jag måste faktiskt säga att det liknar situationen gällande läkare som inte ”finns” för är det inte som så att det är billigare att göra sig av med dom som har problemen istället för att anställa läkare som verkligen vill jobba och hjälpa???

  Jag som skriver detta är vice ordförande i RSMH Örebro och känner till Jimmy Soovik väldigt väl. När vi fick höra om detta så blev vi besvikna, upprörda och heligt förbannade.

  //johnny andersson, v.ordf.
  http://www.joasson.blogspot.com

 2. Hannes Q skriver:

  Bedrövligt, Jimmy! Det låter som en återgång till de klassiska asylerna, fast i en betydligt sämre form.

 3. […] Ett blogginlägg om förhållandena i Örebro väcker allvarliga funderingar och frågor hur man där vill stödja återhämtning och en bättre situation. Omtänk är nödvändigt! Like this:LikeBe the first to like this. […]


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s