Om alla hjälps åt kommer barnet nå målen 

Lindha Holmqvist porträtt

Jag har två barn med npf-diagnoser (npf står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Det medför olika utmaningar i vardagen. Svårigheterna blir extra påtagliga i skolan. Där ställs det krav på egenskaper individer med npf ofta saknar eller har svårigheter med.  

Men jag har hittat ett vinnande koncept som fått mina barns skolgång att fungera.  Allt kanske inte funkar på alla barn och i alla familjer, men det är tips på hur man kan få till det.  
1: Att som förälder vara medveten om att man faktiskt har barn som ibland utmanar med sitt beteende. Den insikten i kombination med att få diagnosen på papper gör det lättare i sinnet.  
2: Ett gott samarbete med skolan och andra aktörer som finns kring barnet.  Alla strävar åt samma håll och har en vilja om att just ditt barn ska lyckas. Vägen dit må vara krokig, men om alla hjälps åt så kommer barnet nå målen. Tillsammans är vi starka.  
3: För mina pojkar har medicin varit en framgångsfaktor. Med hjälp av den har de lättare kunnat ta till sig av andra stödinsatser som skolan erbjuder.  
4: Att ha väl fungerande rutiner hemma på morgonen. Det är viktigt att få en bra start på dagen så barnen inte bär med sig stress hemifrån. Vi har samma rutiner varje morgon och det är barnen trygga med. Då blir också starten på skoldagen bättre.  

Jag hoppas att något av det som funkar för mig och mina barn kan funka även för dig.  

//Lindha Holmqvist 



Lämna en kommentar