Mobbningen förstörde mitt liv 

När jag var 10 år flyttade vi till en annan kommun, på grund av att mammas och pappas jobb låg närmare. Jag skulle börja fjärde klass och såg fram emot att få nya kompisar, mitt egna rum och framförallt min kanin som jag fick när vi flyttade. 

När jag kom till skolan nästa dag hade redan klassen börjat sin bildlektion, och jag gick och satte mig på den enda lediga stolen som fanns. ”Men där kan du inte sitta, där ska ju Linda sitta”. 

Jag ville inte vara i vägen så jag gick ut med mitt papper och mina färger i korridoren och satte mig på golvet där. Läraren hade varit på ett ärende så när hon kom tillbaka, undrade hon ju varför jag satt där. Jag sa som det var och hon gick före mig in till rummet, drog ut en extra stol till ett av borden där jag skulle sitta. Men först skulle jag presentera mig, jag var jättenervös men det skulle nog gå bra. 

Jag började berätta om vad jag hette, att jag hade en bror som hette Per, och där kom den första skrattsalvan. ”Du kan ju inte ens prata ordentligt” sa en av tjejerna. Jag hade ett talfel som gjorde att just bokstaven R, var svår att formulera. Efter att hon sagt det skrattade hela klassen högt, och jag ville bara sjunka genom jorden. ”Jävla miffo” ropade någon högt och jag tittade på läraren som stod bredvid, mig och inte sa något. Hon sa att vi kunde avsluta presentationen och jag fick gå och sätta mig. 

Tjejen bredvid mig lutade sig fram, sen viskade hon så att alla hörde ”Din  j..la glasögonorm”. . 

Jag gick ut i korridoren igen med mina färger, och mina papper. Jag ville hellre vara ensam än att gå in där igen. Läraren kom ut i korridoren och sa att jag inte skulle ta så illa vid mig, det var ju bara första dagen. 

Andra dagen jag kom stod alla utspridda på skolgården i små grupper, och vart jag än gick så slöt de samman så att jag inte fick plats. ”Fan vad ful du är, vilka konstiga kläder du har”, sa tjejen som dagen innan kallat mig glasögonorm. Jag insåg att det inte var någon idé att ens försöka mer. Det fanns en stor ek med en bänk runt där man kunde sitta och där satte jag mig med min bok. 

Plötsligt hörde jag steg bakom mig och ett gäng med killar från andra klassen kom, den ene slog boken ur händerna på mig, medan de andra försökte härma mig när jag bad dem att sluta. 

Jag önskade att rastvakterna skulle komma men de var på andra sidan skolgården. 

Plötsligt blev allting stilla, jag hörde dem inte längre, kände inte deras händer på mig, såg dem som suddiga konturer, jag hade stängt av. Det var inte ett nytt fenomen för mig, varje gång något var jobbigt, så försvann jag till min egen värld. Killarna gick så småningom, och när jag kom in på rasten fick jag en utskällning för att jag var sen. 

Fröken hade ordnat med en ensam bänk till mig längst bak i rummet, där fick jag sitta ifred. Den töntiga glasögonormen som inte kunde prata rent. När det var dags att sluta sa fröken till mig att jag nästa gång kunde bjuda till lite, försöka att lära känna mina skolkamrater lite. 

Jag ville inte lära känna dem. Jag ville flytta hem igen, jag kunde väl få bo hos mormor och gå i min gamla skola, precis som min bror. När jag kom hem frågade jag mamma och den lösningen men fick till svar att mormor bara kunde ta hand om en av oss. När hon frågade hur det gått i skolan sa jag att det varit ok, så att hon inte skulle oroa sig. 

Den bästa dagen i mitt liv var när vi slutade nian. Jag var helt trasig inuti av alla år med mobbing, jag kände mig inte värd något, jag hade inget egenvärde. Men jag skulle äntligen få slippa dem mer, mina mobbare. Än idag får jag ont i magen av att ibland se dem, vissa dagar är bättre än andra men såren inuti finns kvar. 

/Maria Fradelos


2 kommentarer on “Mobbningen förstörde mitt liv ”

  1. emmak74 skriver:

    Usch och fy

    Jag känner med dig

    Jag har blivit mobbad från förskola till högstadiet ut

    Bott i Lappland och gick ut åk 5 där
    I åk fyra fick jag namnet glasögonorm
    Utöver annan mobbing
    Sedan flyttade vi till Umeå och gick åk 6 på en skola åter mobbning och dåligt bemötande och var jobbigt

    Aldrig haft några klasskompisar jag haft nå närmare kontakt med men vi bodde på område och fanns 2 flickor båda 5 år yngre men vi hade kul
    Åk 7 och högstadiet ut blev det än värre och tog hus i ..,
    Kallad cp sär epilepsijävel med mycket mera. Fula ord och knuff här och där

    Jag hade bra kontakt med lärare och personal
    Och sedan kurator
    Sedan fanns det en handfull elever som brydde sig och såg hur jag hade det.

    När jag gick ut åk 9 så sa rektorn sist men inte minst en ros till.. efter 3 år av samtal från lärare och personal

    Blev vald sist och så

    Sedan när vi delade in lag på gympan så var det lika i lagen och jag skulle ok
    Och då var jag den som var över.
    Då blev jag släppt i nått av de och de sa nej inte hon

  2. Eva Jansson skriver:

    Lyckokänslan av att få sluta. Den känner jag igen från gymnasiet. Högstadiet var dåligt. Jag trodde på vad de sa om gymnasiet, att allt skulle bli bättre när man gick utbildning man valt själv, alla var äldre och klokare osv. Utspringet med mössa och allt, hela klassen åkande i höskrinda JAG ordnat med mina föräldrar. Efter det kunde jag titta på dem och tänka att jag aldrig mer behövde se dem. Vare sig min eller den andra klassen. Friheten.


Lämna en kommentar