Stoppa den ökande stressen i samhället!

NYbild[8]aI veckan gick fackförbundet Vision ut med nyheten om att stress gör allt fler sjuka. Vi välkomnar att de uppmärksammar denna fråga för den pekar på ett viktigt samhällsproblem.

Ökad stress ökar den psykiska ohälsan. Det gäller både för dem som redan har en psykisk diagnos och därmed är extra stresskänsliga, och för dem som aldrig haft psykisk ohälsa tidigare, men som nu mår så dåligt att de drabbas av exempelvis utmattningsdepressioner.

Många upplever ökad stress på jobbet. Arbetsgivaren har dragit åt tumskruvarna och tar samtidigt inte tag i arbetsmiljöproblem som handlar om organisation eller det sociala. Enligt Vision har många anställda orimligt hög arbetsbelastning, bristfälligt stöd och för lite inflytande. Så får det inte gå till!

Samtidigt behöver vi också komma ihåg att det är otroligt stressande att vara arbetslös, sjukskriven eller att jobba deltid. Då handlar stressen istället om ekonomiska bekymmer, ensamhet, brist på sammanhang och att inte ha något meningsfullt att göra om dagarna.

I de fallen måste samhället bli bättre på att erbjuda sysselsättning som är utvecklande och anpassat efter ens person. Fler borde få hjälp med exempelvis Individanpassat stöd till arbete, så kallat IPS, och Supported Education.

När det gäller stressen inom arbetslivet kan fack och arbetsgivare inte bara sitta och rulla tummarna. De behöver fråga sig – varför blir folk sjuka, vad beror det på och hur kan vi förbättra arbetsplatsen för att hindra detta?

Ansvaret för sjukskrivningarna och den ekonomiska belastning som det innebär för samhället får inte läggas på individen. Det viktiga är inte hindra människor från att sjukskriva sig när de mår dåligt, eller att begränsa tidsfristen för hur lång en sjukskrivning får vara, utan snarare att fråga sig varför? Vad är det som gör att arbetsplatsen och ens livssituation gör en sjuk? Först då kan politiker, arbetsgivare och facken hitta svaret.

/Jimmie Trevett

Förbundsordförande i RSMH


2 kommentarer on “Stoppa den ökande stressen i samhället!”

  1. Henrik Larsson skriver:

    I min ”brist på sammanhang och att inte ha något meningsfullt att göra om dagarna” så blir jag driftigare och driftigare på att bryta samhällets regler. När skyddsnätet inte fungerar, men strävan för överlevnad ändå finns kvar skapar man sitt eget sätt och metoder för att ta sig framåt. Detta är allmänt vedertaget i Helsingborg bland oss hemlösa.

  2. Per-Ola Larsson skriver:

    RSMHs förbundsordförande har helt rätt. Vi måste inom RSMH finna vägar ut ur stressen för bättre välbefinnande! Inom RSMH Carpe Diem Östermalm Lidingö har vi funnit att olika former av kultur minskar stress och leder till bättre psykisk hälsa. Sedan 10 år driver vi en filmklubb för yngre medlemmar varje måndag. Förra året startade vi en filmklubb för alla medlemmar varje fredag, Ett par gånger varje månad besöker vi teater, museer & konserter. Jag läste att Region Skåne har drivit ett kulturprojekt med hjälp av Försäkringskassan. Vi försökte finna något liknande på Östermalm-Lidingö. Men det stöp på att det inte i Stockholm finns ett ”samordningsförbund”. Det bör enligt min mening finnas i alla stadsdelar för att kunna utveckla den samverkan som förutsätts i 2 kap 6 § SoL! Kan förbundet hjälpa oss att driva fram ett sådant förbund? T v får vi nöja oss med de anslag vi kan få från olika stiftelser för att finansiera kultur. Förr hade vi en träfflokal – Lotsen – där vi också kunde utöva kultur: keramik, målning, hobbyarbeten, musik m m. Men politikerna som inte förstod psykiatrireformen stängde Lotsen för några år sedan. Att sitta hemma och titta på väggarna skapar också stress och leder knappast till bättre hälsa! I dagarna presenterar stadsdelsnämnden sin 3-årsbudget utan samverkan med våra föreningar. Där finns inte en antydan till några åtgärder för att förbättra socialpsykiatrin – inte ens med fler personliga ombud. I Stockholm finns endast 11. Om Stockholm ville ha samma frekvens som Göteborg skulle vi ha 83 ombud!


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s