Andas – slappna av – se framåt!

khai-bild-blogg-breddareInom den österländska filosofin, betonar man mycket vikten av andningen/att andas. Det tillhör, logiskt nog, det mest grundläggande som finns. När man inte andas, så dör man!

Fysiologiskt fungerar det så att när man är spänd, så ”glömmer” man också att andas, vilket blir mycket lidande för hela kroppen. En gyllene regel mot detta är att kommendera sig själv/påminna dig själv att verkligen ANDAS och bara koncentrera dig på det, även om det bara är för en kort sekund. Detta ger dig tillbaka medvetenheten, självkontrollkänslan.

Och du! Slappna av! Det har du all anledning att göra. Risken för att du blir utan mat, drabbas av krig, förföljelse med mera är ju mikroskopisk, om du tänker efter, jämfört med övriga världen. Vad vi än oroar oss över, så handlar det om ett annat plan, enligt ”behovstrappan”, som någon psykolog forskade fram.

Tyvärr tror jag att många av oss lever kvar för länge i det förflutna, dessutom på ett destruktivt sätt, det som kallas för att älta! Det är som att hela tiden äta gammal skåpmat. Det kan inte vara speciellt hälsosamt. Maten ska ju vara färsk, helst vid alla måltider…

/Khai Chau

 

 


4 kommentarer on “Andas – slappna av – se framåt!”

  1. Henrik Larsson skriver:

    Investigera dina möjligheter tilo en fortsatt framtid att kunna andas. Livet är även beslut i svåra tider. Siddharta Guatama var en prins i Indien. Han såg en gammal, en sjuk, och en ful. Han Rymde från templet och upptäckte världen med att leva som asket och studera Yoga. Han Andas i 5000 år. Och fortsätter att andas än idag

  2. Jonas Bredford skriver:

    Så sant Khai! Man kan faktiskt drabbas av insufficient andning när verkligheten går en på nerverna och då måste förmågan övas upp igen. Det är inget större fel på den västerländska filosofin men den behöver kompletteras med den ytterst värdefulla visdom som den österländska tillhandahåller, annars är vi ofullkomliga i vårt tänkande och förmåga att hantera livet. Jag jobbade 10 år i äldreomsorgen och studerade då vilka mekanismer som orsakade t ex sjukdomar eller mycket hög ålder. Sjukdomar är enligt min slutsats nästan alltid psykosomatiska och kan härledas till en eller flera tragiska händelser som personen i fråga ältar om och om igen. Hög ålder däremot kommer som ett resultat av förmåga att skratta åt det förflutna och vara nyfiken på morgondagen och sin samtid.Så jag vill bara helhjärtat bekräfta vad du påstår.

  3. Per-Ola Larsson skriver:

    Detta är viktigt och kan åstadkommas både genom buddistisk yoga, kinesisk quigong och kristen meditation


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s