Scientologer! Vi undanber oss er hjälp!

Hannes 4Eftersom allt mänskligt umgänge och den mesta samhällsdebatten numera tycks försiggå i sociala medier på internet, kapitulerade jag för inte så länge sedan – efter många års motstånd – och började aktivera mig på Facebook. Jag sökte då bland annat diskussionsgrupper om psykisk ohälsa och psykvård och fann till min glädje en stor och dessutom öppen grupp med namnet Bättre vård för psykisk ohälsa. Jag skickade förfrågan om medlemskap och blev ganska omgående insläppt. Konstaterade snabbt att gruppmedlemmarna överlag var mycket psykiatrikritiska, vilket inte alls störde mig, eftersom jag själv är minst sagt kritisk till dagens pillerpsykiatri. Kanske en aning mer reserverad kände jag mig inför de fullt utvecklade konspirationsteorier och new age-inspirerade alternativbehandlingar, som flitigt vädrades i gruppen. Diskussionerna flöt dock på utan större konfrontationer – till dess jag råkade påpeka att en länkad text härrörde från Scientologernas ”Kommittén för mänskliga rättigheter” (KMR). Jag fick genast en påstötning från en av gruppadministratörerna, om att ”religion” inte fick diskuteras i gruppen. Snart började jag märka att vissa inlägg inte längre syntes för mig, och några scientologi-kommentarer senare blev jag utestängd från gruppen.

Efter en del googlande – och ett tips från RSMH Skåne! – kunde jag konstatera att det fanns ett tydligt samröre mellan gruppens administratörer och Scientologerna. Detsamma gällde två andra diskussionsgrupper, som – tillsammans med den grupp jag hade ingått i – bildar den så kallade Treklövern. De var Stoppa psykiatrins övergrepp nu och Vi som inte tycker om elchocksbehandling, ECT!. Grupperna är mycket stora. Den jag själv deltog i har över 7000 medlemmar! I gruppbeskrivningarna sägs det att de är ”politiskt och religiöst obundna”. Det är uppenbart att det stora flertalet medlemmar inte har en aning om administratörernas nära band till Scientologerna. De är helt enkelt förda bakom ljuset.

Så här långt kommen i min redovisning vill jag gärna göra klart, att mycket av den kritik Scientologerna framför mot psykiatrin både är saklig och välgrundad. Bekräftelse för det påståendet kan man få genom att studera de granskningar av psykiatrin och läkemedelsindustrin nordiska Cochrane-institutets chef, Peter C Gøtzsche, nyligen har publicerat. Man skulle ju då kunna tycka att det är alldeles utmärkt att vi får Scientologernas hjälp att avslöja denna korrupta bransch. Det vore det, om Scientologerna själva vore en öppen, demokratisk och etiskt pålitlig organisation. Den ligger emellertid mycket, mycket långt från den beskrivningen. Vi har att göra med en sluten, hierarkiskt uppbyggd och pseudoreligiös sekt, med dold agenda och egna intressen inom området psykisk ohälsa. Den binder medlemmar till sig genom skuldsättning och den trakasserar avhoppare. Man bör akta sig för att gå i förbund med en djävul för att fördriva en annan!

Den psykiatrikritik och de förskräckliga patienterfarenheter, som kommer fram i de ovan nämnda Facebook-grupperna, måste få möjlighet att komma till uttryck genom seriösa och etiskt hållbara kanaler. En möjlighet är att RSMH startar egna, särskilda patienterfarenhetsgrupper, där alternativ till dagens pillerpsykiatri kan diskuteras – och där Scientologerna, andra sekter och deras förespråkare uttryckligen är portade. Skall vi få hjälp av stora, svenska och internationella auktoriteter, för att i grunden reformera dagens psykiatri, måste vi hålla rent från psykiatrikritikens dödgrävare och vrida den här viktiga frågan ur deras händer.

/Hannes Qvarfordt


6 kommentarer on “Scientologer! Vi undanber oss er hjälp!”

 1. Anna Rosenhall skriver:

  Klok och angelägen krönika och bra idé skapa egna grupper. Jag vill gärna vara med. .

 2. Jonas Bredford skriver:

  Bra jobbat Hannes! Jag har själv bevistat några av KMRs möten och filmvisningar och det verkar ju hur bra som helst. Giftig kritik mot psykiatrin i en skenbart sann humanistisk anda! Wow, något för RSMH att samarbeta med? Men det uppenbara syftet är att sno marknadsandelar av läkemedelsindustrin i avdelningen ”svaga, lättmanipulerade människor”. Det är våran plikt att med emfas varna våra medlemmar för dom här odjuren!

 3. rsmhbloggen skriver:

  Hej M.O.B, För att kunna kommentera på RSMHbloggen behöver du skriva ut ditt riktiga namn, annars publicerar vi inte kommentaren, enligt de regler som gäller för bloggen. Mvh, Admin

 4. Nils Gunver skriver:

  Men Hannes .De där tre facebooksidorna är jätteviktiga eftersom RSMH inte skapat något motsvarande, och det är omöjligt att nå ut eller diskutera via RSMH:s nuvarande forum. Jag har ju sett dig göra engagerade inlägg på facbooksidorna du nämner, och dina erfarenheter måste vara desamma som dem jag har fått, nämligen att de inte i något avseende bildar propaganda kanaler för scientologer, men tillåter människor med vårderfarenhet att träda fram.

  • Hannes Q skriver:

   Hej, Nils!

   Jag instämmer i att det behövs kanaler, där patienterfarenheter och -synpunkter kan luftas, och på det sättet fyller ”Treklövern” en funktion. Jag instämmer också i att administratörerna inte aktivt använder dessa grupper som propagandakanaler. Så långt är allt gott och väl. Det är dock inte enbart av ödmjukhet Scientologerna avstår från att propagera. De är mycket medvetna om sitt dåliga rykte och undviker därför att skylta med sitt namn eller med öppna värvningskampanjer, eftersom det skulle kunna avskräcka dem de vill nå. Som du kanske märkte griper de dock snabbt in, om man avslöjar scientologiska källor bakom länkade texter, eller om man börjar diskutera Scientologernas avsikter. De lägger ut sina psykiatrikritiska texter som lockbete och hoppas att kränkta och besvikna patienter sedan skall svälja hela kroken. Mycket raffinerat! Det är alltså just deras tydliga motstånd mot öppenhet och transparens som avslöjar dem.

   Det vore mycket värdefullt med alternativa diskussionsgrupper, som drivs av den demokratiska och öppna brukarrörelsen.

 5. Therese Boström skriver:

  Det är viktigt att poängtera vad KMR egentligen förestår för alternativ. Utöver deras trevliga lokaler och mänskliga omvårdnad, inga antipsykotika – enbart sömnmedel om det behövs, så vill de när personen är mer stabiliserad hjälpa den till återhämtning i form av etik. (källa: se deras sida).

  Vad jag tror att de menar med etik är dianetik. De vill alltså ändra människor i grunden och få dem att bli medlemmar i scientologerna.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s