Dags att utveckla rehabiliteringsgarantin!

NYbild[8]aI dag kom vass kritik från myndigheten Riksrevisionen när det gäller rehabiliteringsgarantin: ”Gör om eller lägg ned”. Enligt deras granskning har rehabiliteringsgarantin inte lett till att fler sjukskrivna med psykisk ohälsa har fått jobb, trots att regeringen lagt sex miljarder på garantin sedan 2008 då den infördes.

Det är inget som förvånar oss. På RSMH har vi märkt bland våra sjukskrivna medlemmar att nästan det enda som rehabiliteringsgarantin har förknippats med är den extra stress som socialförsäkringens tidsgränser har inneburit. Nu har regeringen lovat att tidsgränserna ska bort och det är glädjande. Kanske kan Riksrevisionens rapport bidra till ytterligare förbättringar av rehabiliteringsgarantin?

För vi är emot att skrota den helt. I stället behöver den förändras. Rehabiliteringsgarantin behöver anpassas till verkligheten och de behov som finns. Det behövs kompetent personal som har kunskap om psykisk ohälsa och ger rätt stöd och hjälp. Det behövs riktade insatser och bättre samordning mellan berörda parter såsom arbetsgivare, arbetsförmedling, landsting, företagshälsovård och socialpsykiatrin. Det behövs rätt hjälp i tid. Nu får många vänta alltför länge innan de får stöd i att återhämta sig, och på den resan hinner många må sämre. Attityderna mot personer med psykisk ohälsa måste också förändras, både hos arbetsgivaren och hos de kollegor man återser eller träffar för första gången på sitt nya arbete efter en sjukskrivning.

Rehabilitering måste finnas. Det bidrar till att personer med psykisk ohälsa återhämtar sig snabbare och kan återgå i arbete. Det gäller bara att hitta rätt form för det. Det är dags att utveckla rehabiliteringsgarantin!

Jimmie Trevett

/Förbundsordförande i RSMH


One Comment on “Dags att utveckla rehabiliteringsgarantin!”

  1. Per-Ola Larsson skriver:

    Givetvis: ”Rehabilitering måste finnas”. Men det blir ingen ordning på detta förrän socialnämnderna börjar tillämpa 5 kap 6 § SoL: RSMH bör verka för att en sådan ordning införs överallt. Då kan kommun, landsting, FK & AF lösa alla rehabiliteringsfrågor tillsammans. Förra gången vi hade rödgrön majoritet på Östermalm drevs ett sådant projekt med resultat att c:a 40 personer fick fast arbete under 1 år. Sen ville alliansen inte fortsätta…….
    Vidare bör RSMH kräva att socialnämnderna informerar de offentliga arbetsgivarna att de kan få OSA-stöd för att anställa vårt folk. Nog bör en sådan information inistieras med anledning av 5 kap 8 § 1 st SoL.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s