Lägg tandvården i högkostnadsskyddet!

Henrik LarssonSitter uppe en tidig lördagsmorgon och kommer fram till att hela debatten om tandvårdsstöd är uddlös. För att komma till en verklig förändring i systemet måste man lägga tandvårdskostnader på samma högkostnadsskydd som övrig sjukvård.
Radikalt, tänker du nu. Vilka jätteskattekostnader!

Jag tänker i ställer vilken effektivisering av byråkratin. Som det är nu så måste ärendet (läs pengarna) som tandläkaren ska ha för sina ingrepp gå igenom massor av instanser som socialtjänst osv. Här skulle en radikal reform kunna göras som var mycket samhällsekonomiskt effektiv. Plus att många av de svaga individerna som inte orkar driva processen med att få tandvård som de inte har råd med, plötsligt skulle få en chans till god tandvård!

/Henrik Larsson


3 kommentarer on “Lägg tandvården i högkostnadsskyddet!”

 1. Per-Ola Larsson skriver:

  Enligt tandvårdslagen kan vi få tandvård inom sjukvårdens högkostnadsskydd om psykiatrikern fyller i en särskild blankett som Socialstyrelsen fastställt. Se http://www.socialstyrelsen.se/blanketter/Documents/blankett-sjukdom-funktionsnedsattning-tandvard.pdf.

  Om psykiatrikern fyller i det och skickar till Landstinget beslutar de lägga in tandvården i högkostnadsskyddet. Du får ett särskilt frikort. Detta bör RSMH informera sina medlemmar om.

  Läs också http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2012/2012-12-12/sidor/default.aspx.

  Samtidigt håller jag med Henrik att byråkratin är onödigt krånglig. Men kanske RSMH kan skriva till Regeringen och föreslå en förenkling

 2. rsmhbloggen skriver:

  Hej Per-Ola,
  Tack för din kommentar!
  Det stämmer att det finns ett typ av högkostnadsskydd som kallas ”Tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, så kallat blått kort/ F1-kort” och som ges till personer med psykiska funktionsnedsättningar, men det är ofta en krånglig process att få detta och inte alla som beviljas. Du måste till exempel må väldigt dåligt psykiskt och det tas inte hänsyn till om du tidigare i ditt liv fått psykiatriska läkemedel som förstört dina tänder, i fall du mår bra idag.
  För dem som mår bättre psykiskt men tar läkemedel som ger muntorrhet finns ett tandvårdsbidrag på 600 kronor per halvår.

  Det finns också ett högkostnadsskydd inom tandvården som gäller för alla, oavsett funktionsnedsättning eller ej, men det fungerar inte på samma sätt som högkostnadsskyddet inom sjukvården. När det gäller tandvårdens nuvarande högkostnadsskydd måste du betala minst 3 000 kronor själv, därefter ger Försäkringskassan endast ersättning för hälften av kostnaderna mellan 3 000 och 15 000 kronor. För högre priser ger de 85 procent. Men man måste också kolla att de priser som tandvården ger en stämmer överens med Försäkringskassans så kallade referenspriser. Råkar du ha en ovanligt dyr tandläkare så ger Försäkringskassan ändå bara ersättning för den summa som de anser att ingreppet borde ha kostat.

  I bilagan ”Vi kräver bättre liv” som skickades ut till alla RSMH:s medlemmar i Revansch nr 3-2014 finns en stor artikel om just tandvård, se denna länk:

  Klicka för att komma åt revansch-4-14-bilaga.pdf


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s