Tänk på konsekvenserna för oss med psykisk ohälsa

PaulinaFör ett tag sedan krockade ett flygplan under konstiga omständigheter. Det dröjde inte länge innan man hittade läkemedel och sjukintyg i lägenheten som tydde på att piloten hade någon form av psykisk ohälsa och häxjakten var i full fart.

Viktigt att tänka på: människor med psykisk ohälsa har genom alla tider porträtterats som mindre begåvade, mindre värda. Media älskar en smaskig historia men det man inte har i åtanken här är vad konsekvenserna av detta kommer få eller kanske redan har fått för följder. Att koncentrera sig på att denna tragiska händelse skulle bero på psykisk ohälsa kan få väldigt negativa konsekvenser för oss som lever med psykisk ohälsa.
Det vi vet idag är att tre av fyra lever med någon form av psykisk ohälsa eller känner någon i sin närhet. Så hur många påverkar detta? Ja, tre av fyra.

Depression är en av de vanligaste formerna av psykisk ohälsa, över 20 procent drabbas av depression i vuxen ålder. Det kan drabba framgångsrika personer, likväl som gemene man. Att då påstå att dessa inte skulle kunna arbeta inom vissa yrken är absurt.

Viktigt att komma ihåg är också att det är ytterst sällan som någon person med psykisk ohälsa skadar andra. Sannolikheten att en schizofren person till exempel blir skadade av andra eller av sig själv är större än att hon skadar någon annan.

Jag har nu i några år varit en del av (H)järnkoll och försökt få folk att våga öppna sig och prata om det som gör ont och det vi väljer att dölja nämligen vår psykiska hälsa. Jag är ledsen över att medias häxjakt kommer leda till att många kommer välja att dölja sin psykiska hälsa i rädslan om att bli jämförd med piloten som störtade planet.

Händelsen är otroligt tragisk och jag sörjer att så många människoliv gick till spillo.
Men att spekulera i att orsaken endast skulle bero på hans psykiska hälsa kostar så mycket mer än tittarsiffror, sålda tidningar och webbtester. Det kostar människor deras självkänsla det kostar oss trygghet och kanske till och med integritet.

/Paulina Tarabczynska

PS. Läs även denna text i the Guardian som tar upp liknande tankegångar:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/mar/27/depression-germanwings-tragedy-pilot-andreas-lubitz-mental-health?CMP=fb_gu

2 kommentarer on “Tänk på konsekvenserna för oss med psykisk ohälsa”

 1. Hannes Q skriver:

  Hej, Paulina!

  Det är verkligen ett angeläget ämne du tar upp i ditt blogginlägg. Det är visserligen svårt att tänka sig, att medierna skulle hemlighålla omständigheter som kan ha påverkat en så tragisk händelse som flygkraschen i Alperna, men okunniga och ytliga rapporteringar bidrar i hög grad till förstärkt stigmatisering för människor med psykisk ohälsa. En annan väsentlig faktor i sammanhanget, som ofta lämnas därhän i analyserna, är effekterna av medicinering med psykofarmaka. Flertalet sådana läkemedel bedövar både känslolivet som helhet och den empatiska förmågan. Nu vet vi ännu inte i vilken grad andrepiloten i Germanwings-planet hade sådana läkemedel i kroppen, men det hittades uppenbarligen stora mängder i hans hem.

 2. johanrenjifo skriver:

  Hej.
  Tänker på det du skriver. Bra läsning för min del.

  Ju, oftast, får man hitta goda gärningar där man kan visa till sig själv och till andra. Har hittat fler jobb och tio år i utfrysning hjälpte. Att vänta här i Sverige och få bidrag stöd på det sättet, hjälper mig inse att jag är handikappad.

  Förutom att jag mår bra att jobba och ta mediciner regelbundet, gör livet lättare att leva. Har så mycket jag borde uppskatta men tar allt för givet, något jag bör aldrig göra pga mitt psyke.

  Vi är lätt påverkad dock, kan inte tala för dig eller andra men jag känner själv hur du tänker och hur du menar när du skriver så.

  Glad påsk, och tack för de fina reflektering du har för de tråkiga nyheter som finns i denna värld.

  -j


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s