Öka antalet slutenvårdsplatser!

bild[8]lågupplöstInom RSMH har vi länge haft som utgångspunkt att det är bättre med en bra öppenvård, än många platser inom slutenvården. Det är en ståndpunkt vi fortfarande står för, men det finns en gräns.

I går läste jag i SvD att slutenvårdsplatserna minskat med 70 procent under de senaste 20 åren. Samtidigt vet vi att den psykiska ohälsan ökar i samhället och inte sedan 1999 har så många unga tagit livet av sig, enligt TV4. Det är ett problem.

Lättillgänglig öppenvård kan minska behovet av slutenvård. För personer med svårare psykisk ohälsa är det till exempel viktigt med personliga ombud och ACT-team. Men under senare år har vi hört från alltfler medlemmar att det är nästintill omöjligt att bli inlagd och att de blir avvisade när de söker hjälp. Det leder ofta till att de bli ännu sjukare. Det tar längre tid att återhämta sig och risken ökar för att du i stället bli inlagd med tvång. I värsta fall begås självmord. Dessutom innebär platsbristen en osund konkurrens mellan patienterna när sjukvården skriver ut personer som de ur ett medicinskt perspektiv egentligen borde låta stanna, bara för att lämna plats åt någon som bedöms vara i ännu värre skick. Det är oetiskt.

I dag finns 47 slutenvårdsplatser per 100 000 invånare. I Europa är det bara Italien, Ungern och Spanien som har färre slutenvårdsplatser än så, skriver SvD. Att minska slutenvårdsplatserna så mycket som med 70 procent på 23 år är en kraftig reducering. Nu har vi alltså kommit till en punkt då slutenvårdsplatserna inte kan minska mer. Vi inom RSMH hoppas att den nya regeringen gör såsom Vårdanalys uppmanade dem till i sin senaste rapport om PRIO – att satsa på en långsiktig strategi för personer med psykisk ohälsa.

/Jimmie Trevett

Förbundsordförande i RSMH


4 kommentarer on “Öka antalet slutenvårdsplatser!”

 1. Per-Ola Larsson skriver:

  Det behövs fler slutenvårdsplatser. Men jag tror att antalet inläggningar skulle minska om kommuner och landsting tillämpar 3 f § HSL & 2 kap 7 § SoL. Kommunen måste ta sitt ansvar med rehab enl 5 kap 7 § SoL. Se mitt inlägg om SIP

 2. Susie Palm skriver:

  Så dags att ändra ståndpunkt när vården är total nedmonterad! Eftersom jag sett psykvården ur båda aspekterna så vet jag att det finns ett stort behov att slutenvårds platser.
  Jag vet inte om det är så att ledande inom RSMH saknar insikt ur den vinkeln. Svårt psykiskt sjuka människor MÅSTE ha en möjlighet att läggas in… och nej… en bra öppenvård kan inte kompensera detta… Dygnet är 24 timmar långt… Det blir många ensamma timmar när man mår dåligt… Då är det trots allt en trygghet att ha personal runt om en…
  Ni har sett vården nedmonteras… och höjer rösten först nu!!!! Hur mycket tror ni att det kommer att kosta att bygga upp den psykvård ni tysta har sett plockas ned… Allt för att ni valt EN ståndpunkt och inte kunnat ödmjuka er och tänka om!
  Sorry RSMH av mig får ni ingen positiv klapp på ryggen… ni har svikit många av era medlemmar genom er enögdhet!
  /Susanne

  • rsmhbloggen skriver:

   Hej Susie Palm,

   Först och främst tack för att du tagit dig tid att läsa och kommentera bloggen.
   När det gäller din bild av att RSMH skulle vara ”enögt” och ”höjer rösten först nu” så stämmer inte den med vårt arbete. RSMHbloggen är en ny kanal som bara funnits i några år, men RSMH har under de senaste 30 åren fortlöpande lyft och diskuterat de svårigheter och systemfel som kommit till synes i övergången från stora mentalsjukhus skilda från samhället i övrigt, till en slutenvård, till stöd för ett liv ute i samhället i samverkan med öppenvård och stöd från kommunala huvudmän.

   Nyansen i den aktuella bloggen ovan är att vi under de senaste 5-10 åren tydligt sett att bantningen av slutenvården passerat den gräns där öppenvården och andra samhällsbaserade insatser även med extra resurser rimligen kan möta upp. Vi har under den tiden efter förmåga försökt föra ut detta i det offentliga rummet. Bland annat diskuterade jag just dessa frågor med företrädare för professionen och vårdgivare för två år sedan på SKL:s konferens om förutsättningar för god vård inom psykiatrin http://web22.abiliteam.com/ability/show/xaimkwdhhp/20120528_0835_upplandsvasby/mainshow.asp?STREAMID=1&STARTTIME=12137.

   Har vi som ideellt förbund för människor med egen erfarenhet ensamma lyckats vända trenden eller mobilisera tillräcklig opinion?
   Nej, då stod vi inte där vi nu är. Ska vi därför släppa frågan och låta systemet i lugn och ro haverera? Nej, så tänker åtminstone inte vi.
   Vi behöver bli fler som tar upp att psykiatrin måste ha ökade resurser och detta måste högre upp på samhällets dagordning.

   Tack för att du tog dig tid att dela med dig av dina tankar och på återhörande.

   Jimmie Trevett

  • Henrik Larsson skriver:

   Susie Palm.
   Mitt tänk angående slutenvård är att den kan och skall förebyggas. Förebyggas genom medvetna lärare i skolan. Attitydambassadörer på arbetsplatsen. Ekonomisk rättvisa för individen. Insatser av kommunen, som boende och sysselsättning. Helt enkelt, att vi skapar ett bra liv för varandra, då reducerar vi också uppkomsten av alvarliga krissituationer (slutenvård)


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s