Några tankar om hälsa och att gå till gå

Bryt_Ensamheten_BBDAtt förhålla sig till sin egen kropp, sitt fysiska mående och värna, vårda och utveckla sin fysiska hälsa är inte alltid lätt. Mycket i våra liv drar oss åt andra håll och undergräver den kraft och förmåga vi, likt alla andra, nog besitter inom oss själva. En del av det vi gör eller utsätter oss för i syfte att värna vår psykiska hälsa försvårar dessutom drastiskt våra möjligheter till en god fysisk dito.

En Friskvårdsbok som RSMH publicerade för något år sedan inleddes med en handfast drastisk varning:

”En varning till dig som använder läkemedel för schizofreni, manodepressiv sjukdom och andra psykiatriska funktionsnedsättningar. Du uppmanas att vara observant på tecken som diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar samt rubbade blodfetter.”( S 4 Friskvård & livsstilsfrågor – Vägen mellan medicin, biverkningar och hälsa, RSMH, 2009)

Inte så muntert kanske i sig, men en pedagogisk avstamp för att lyfta det man i sin vardag rent praktiskt – efter ork och förmåga – kan försöka göra för att värna, vårda och utveckla sin fysiska hälsa även om man mår psykiskt dåligt eller genom ordinerade läkemedel brottas med biverkningar och bieffekter som rider ens kropp som en mara. Att inte passivt självhatande fastna framför TV-Shops utbud av dyrt metallskrot presenterat av slanka, solbrända muskelpaket med bländvita leenden, utan istället att gå ut i vårsolen på egna kalvben. Med en kompis eller till en kompis. På strövtåg till ingenstans eller med karta och kompass. Huvudsaken att man för egen maskin rör sig utomhus en stund under dygnets ljusa timmar. Det kan låta löjligt, men jag vet så oerhört många som utan detta skulle behöva falla tillbaka på sömnpiller och ökade doser av både det ena och det andra.

Vad jag försöker säga är kanske främst att det kan vara enklare att bara försöka hitta ut och igång utan alltför stora förberedelser (inköp av utrustning, träningskort, tidbokningar, osv) och med det som bas gå vidare. Väl mött därute.

Jimmie Trevett

På gång med RSMH


2 kommentarer on “Några tankar om hälsa och att gå till gå”

  1. Kerstin Carlsson skriver:

    Mycket bra och tänkvärt skrivet Jimmie. Jag ska påminna om detta också, när jag föreläser nästa onsdag vid Rsmh:s utbildningsdag om fysisk aktivitet vid psykisk ohälsa:
    Hälsning Kerstin Carlsson, Rsmh Gläntan Tyresö

  2. Henrik Larsson skriver:

    Jo, Jimmy. Jag tycker som du, att den bästa ”behandlingen” är en god vän. 🙂


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s