Lyhörd dialog om media och funktionsnedsättningar

bildFör sjunde året i rad anordnades ett möte mellan organisationer för personer med funktionsnedsättningar och Public Service-företagen SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion. RSMH var där och jag känner mig överlag nöjd.

De viktigaste frågorna var hur större mångfald skulle komma in i media och hur media skulle göra för att sluta spä på fördomarna kring personer med funktionsnedsättningar.

Ett sätt, som togs upp under seminariet, var att intervjua funktionsnedsatta, inte bara i rollen som just funktionsnedsatta, utan som vilka människor som helst. Om till exempel en journalist frågar flera personer om vad de ska göra på julafton, så kan en funktionsnedsatt också få frågan, inte på grund av hans fysiska eller psykiska tillstånd, utan som medborgare. Just detta synsätt visade sig ha fått effekt efter förra årets möte. Utbildningsradion hade i en temaserie om föräldraskap valt att ha med en förälder med funktionsnedsättning, inte i rollen som funktionsnedsatt utan som förälder.

Det diskuterades även att funktionsnedsatta bör involveras mer när programmen blir till, just för att de kan tillföra alternativa perspektiv och nya idéer. Till exempel bad journalisterna bakom programmet Ligga med P3 om konkreta idéer som går att skicka in via deras Facebook-sida.

I både seminariet och under de olika workshopparna fanns det dock många som haltade på orden när de ville beskriva funktionsnedsatta. I stället för att säga just funktionsnedsatt som är den korrekta beskrivningen av personer med psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar, var det flera som använde begreppet ’personer med funktionshinder’. Men funktionshindren är ju de som finns ute i samhället. Det är de hinder som går att ta bort, så att folk med funktionsnedsättningar har bättre möjlighet att röra sig och agera i livet.

Men bortsett från begreppsförvirringen – som även representanter från handikappförbunden i vissa fall råkade snubbla på – var det en bra dialog med Public Service-företagen. De visade en lyhördhet och tydliga ambitioner för att utvecklas.

/Jimmie Trevett

Förbundsordförande, RSMH


One Comment on “Lyhörd dialog om media och funktionsnedsättningar”

  1. Hannes Q skriver:

    Hej, Jimmie!

    Man får nog ha visst överseende med att människor snubblar på begreppen funktionshinder och funktionsnedsatt. Det är inte särskilt länge sedan som individerna var just ”funktionshindrade”, medan i stället ”handikapp” uppkom när funktionshindrade mötte samhället. Dessförinnan var det individerna som var ”handikappade”, och något begrepp för mötet med samhället fanns inte då.

    Inte ens jag, som brukarföreträdare, tycker alltid att det är helt lätt att hänga med i svängarna. (F.ö. är även ordet brukare omdiskuterat och olika definierat i olika sammanhang.) Personligen försöker jag undvika att haka upp mig på hur de ständigt förändrade och utbytta begreppen används och i stället inrikta mig på sakinnehållet i hur brukare bemöts i samhället. Det känns viktigare och mer fruktbart.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s