Hej Carl Johan på DN

kaisvvTack för Din artikel om Pengar och Psykiatri-patienter.
Jag själv tillhör målgruppen, sedan i början på 1990-talet.
 
Jag kan lugnt påstå att med psykiskt insjuknande så följer också fattigdom, nästan per automatik, på grund av systemfel.
 
Psykos-sjukdomar drabbar allt som oftast människor i redan tidigt unga ålder, vilket gör att jag och mina kamrater, därmed blir Nollklassade, enligt Försäkringskassans terminologi. Vi HAR ett läkarintyg i handen, men vi blir hänvisade till socialen – och avvisade av Försäkringskassan. Det är Fel nummer ett.
 
Sedan pga tung medicinering så orkar vi inte heller gå ut och jobba, eller ens söka jobb. Detta återkopplar också till att vi förblir fattiga, som i slutändan, igen, påverkar vår psykiska hälsa negativt. Och vi sitter fast.
 
Självaste Socialstyrelsen har ju kommit fram flera gånger om, att vi är de fattigaste bland Sveriges fattiga: därför att andra ”handikapp-målgrupper”, får ju sk Handikapp-ersättning, enligt Lag, och/eller på ett eller annat sätt, så fixar det sig det här med pengar för dem, i klarspråk.
 
Bara ett konkret exempel: i vår lilla föreningslokal, i Eskilstuna, kostar fika-kaffe 5 kr per kopp, som självkostnadspris. Det som sedan händer är att våra medlemmar, faktiskt, ”skriver upp sig” alltså på kredit, alternativt köper ”en halv” kopp, för 2,50 kr, DÄRFÖR att de helt enkelt inte har råd!
 
Vad brukar Du ge för din kaffe-kopp, när Du fikar i Stockholm, om jag får fråga, på ett artigt sätt? Bara som ett exempel.
 
Just ekonomisk stress är också en stress – lägg då till att vi ska gå och bära på vår grundsjukdom, alltså någon form av psykiskt lidande.
 
Slutsats: om/när man kan ta bort varje börda i någon form, så SKA man också göra det – och tack så mycket!
 
Vänligen
Khai Chau, ”psykiskt sjuk” och därmed fattig, på grund av Systemfel. Eskilstuna

Läs Carl Johan von Seths ledare här:
http://www.dn.se/ledare/signerat/valfardsstatens-psykologi-bidrag-ar-inte-behandling/

 


2 kommentarer on “Hej Carl Johan på DN”

 1. rsmhbloggen skriver:

  Jag har fått en kommentar av Carl Johan von Seth från DN via mail. Han skriver: ”Passar på att understryka att jag aldrig ifrågasatt att många människor med psykiska funktionshinder har en svår livssituation och katastrofala privatekonomiska förutsättningar. Eller att detta faktum kan samspela med symptom och livskvalitet.

  Jag vänder däremot mig mot Arenas bild av psykiatriker som korrupta kvacksalvare, och fattigdom som huvudsaklig orsak till mental ohälsa.

  Hälsar,
  Carl Johan von Seth”

  • Hannes Q skriver:

   Fattigdom för människor med psykisk ohälsa är ett stort problem, som i allra högsta grad bidrar till såväl stigmatisering som försämrad livskvalitet och hälsa. Jag kan däremot hålla med Carl Johan von Seth om, att den inte är huvudorsaken till ohälsan. CJvS:s oskuldsfulla tilltro till psykiatrin är, å andra sidan, ganska rörande. Han har väl inte så mycket erfarenhet av den, kan tänka. Korrupta är det kanske inte så många psykiatriker som är, men kvacksalvare kan man i rätt hög grad kalla dem, eftersom de hävdar vetenskap, där någon sådan inte finns.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s