Livslång fattigdom

kaisvvPå Alain Topors initiativ har man satt igång ett Penning-projektet i Blekinge, för människor med psykisk ohälsa. Detta välkomnar jag, som drabbad av Försäkringskassan eller Systemfel, som jag kallar det: Redan i början på 1990-talet, blev jag sjukskriven på grund av psykos, men nekades sjukpenning, för att jag inte hann komma ut i arbete! Så kallad Nollklassad.

Men man rår faktiskt inte över om man blir sjuk efter att man skaffat jobb – eller inte! Och därmed blev jag dömd till fattigdom, resten av livet.  Faktum är också att just psykoser bryter ofta ut kring de unga åren i livet.
Det finns en ond triangel, enligt min teori: Psykisk sjukdom – fattigdom – inget arbete, som hakar fast i varann och vandrar runt, runt och runt. Ni kan nog räkna ut själva.

Socialstyrelsen har ju kommit fram till samma resultat, flera gånger om – man inget görs åt eländet: människor med psykisk ohälsa är de fattigaste bland Sveriges fattiga. Och det finns inga bidrag, handikapp-ersättning att erhålla, inte i den stora utsträckning som alla andra har. Vi har inga rättigheter, vi bara lider…i det tysta.
Därför stort Tack till Alain som frambringade problemet i dagsljuset! Och lycka till
Khai Chau, ”psykiskt sjuk” och därmed fattig

I senaste numret av Arena finns en längre artikel om projektet , psykisk ohälsa och fattigdom. http://www.dagensarena.se/magasinetarena/experimentet/


2 kommentarer on “Livslång fattigdom”

  1. Personligen har jag det bra då jag arbetat ca: 15 år och gått i skolan 15-16 år av mina snart 59 vårar. Just nu ligger en utredning hos fk för mig om Handikappersättning då mina kostnader för mina funktionsnedsättningar överstiger en tredjedels Basbelopp. Detta gäller alla funktionsnedsatta oavsett inkomst i övrigt. Har man Sjukersättning eller pension går det få Bostadstillägg efter hyra och inkomst.

    Själv drygar jag ut inkomsten via mitt företag, trots återkommande psykosskov och nedåtgående rörelseförmåga, då inte bara jag ser kvalitativt tjänster jag kan sälja, vilket också RSMH upptäckte för 20 år sedan! Erfarenhetsmässigt tror vissa att det hen gör och kan kan andra, men riktigt så enkelt är inte Livet!

  2. Nu har jag ordnat för mig för överskådlig tid då jag fick Handikappersättning från fk!

    Det täcker upp kostnader för Läkare/Sjuksköterska, Medicin, Tandvård och Hemtjänst!

    Flera vänner har fixat hemtjänst alternativt Boendestöd den senaste tiden och överstiger kostnaderna ca: 1350 kr/mån är det dags att söka Handikappersättning! Man måste vara under 65 år vid ansökningen.

    Tandvård ingående i Högkostnadsskyddet ansöker man om genom sin Läkare och Hemtjänst i stället för Boendestöd är ibland motiverat även vid Psykisk Ohälsa!


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s