Konsten att kränka en människa i slutna rum

JimmiebloggVad som sker i slutna rum i kontakten mellan läkare och patient är konfidentiellt och ska så vara. Det innebär ett tungt ansvar för läkaren och många tillfällen att med eller utan avsikt kränka en patient.

”Nora” som våldtogs av polischef Göran Lindberg, även känd som Kapten Klänning, har med dold mikrofon dokumenterat vad en patient inom psykiatrin kan få i ansiktet när man söker hjälp.

I inslaget i Sveriges Radios Ekot kan man höra hur Nora i samtal med sin psykiater, tillika chef för närpsykiatrin i Enköping, Ola Gefvert, begär att få träffa en kvinnlig psykolog eller terapeut för att få stöd och hjälp med bearbetning. Svaret från Ola Gefvert blir att ”Nora” måste ”sköta sig” under en viss tid för att sedan få sin begäran tillgodosedd. Gefvert poängterar också att det hon varit med om inte är i närheten av det många av hans andra patienter varit med om.

Istället för att få den grundläggande hjälp hon behöver fortsätter bara kränkningarna, nu sanktionerade av vården. Hur kan en högt uppsatt läkare inom psykiatrin ha ett sådant avskyvärt bemötande och inga som helst intentioner att möjliggöra brukarinflytande? Hur kan en person med en uppenbart dålig människosyn komma så högt i leden i en organisation som ska stötta några av samhällets mest utsatta, de med psykisk ohälsa? Mörkrädd är bara förnamnet på min känsla efter att ha lyssnat på inslaget. Samtidigt gör ”Nora” en stor insats när hon står på sig i sitt enkla krav om att få träffa en kvinnlig psykolog eller terapeut, inte många som befinner sig i hennes situation orkar det. Tyvärr är ”Nora” inte ensam om att inte bli hörsammad, det händer, enligt vad RSMH erfar, inte alltför sällan att patienters intressen och önskemål inte tas till vara som de borde.

RSMH kämpar dagligen för verkligt brukarinflytande och för att människor med psykisk ohälsa ska få ett respektfullt bemötande. Inslaget i Ekot kan lätt ge känslan att inget hänt de senaste 40 åren. Men vi vet att så är inte fallet. Brukarinflytande efterfrågas alltmer och den senaste tiden har debatten om patientmakt synts ibland annat Svenska dagbladet och att Ola Gefvert usla människosyn avslöjas i nationell media är även det ett framsteg.

/Jimmie Trevett

Förbundsordförande, RSMH

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=909&grupp=17557&artikel=5400735


5 kommentarer on “Konsten att kränka en människa i slutna rum”

 1. Per-Ola Larsson skriver:

  Jag försökte en gång övertyga Din företrädare att verka för att 2 b, 3 a och 18 a §§ HSL ska tillämpas av landsting & kommun. RSMHs kongress uppdrog 3 gånger åt förbundsstyrelsedn att verka för detta. Men inget hände. Vidare dröjde det 2 ½ år innan Stockholm gjorde en överenskommelse enligt 8 a § HSL men utan medverkan av de lagstadgade patientorganisationrna.

  RSMH i Stockholm har varit helt passivt i frågan om brukarinflytande. Det framgår bl a av protokollen från handikappråden hos landstinget, socialnämnden och stadsdelsnämnderna.

  En individuell vårdplan enligt 3 f § HSL hade förmodligen räddat Nora. I november frågade jag Östermalms stadsdelsnämnd hur många individuella vårdplaner de upprättat sedan 1/1 2010. De har ännu inte lyckats svara eftersom de inte diarieför sådan viktiga meddelanden från Landstinget!!!!

  Rätten att välja vårdalternativ och att få en individuell vårdplan är en laglig rättighet för oss. Varför verkar inte RSMH för detta?

 2. Anette Nilsson skriver:

  Alldeles förfärligt. Förakt, kvinnoförakt, maktmissbruk.
  ”Den stackars frivårdaren” ”hora” ”gifta sig med en svart man och flytta till afrika” , vad är detta för människa?

 3. bograhn skriver:

  Jag tycker hela diskussionen om Nora är överdriven. Det är mycket svårbehandlade patienter och en klapp på huvudet hjälper inte. Ola Gefvert är faktiskt den enda läkaren som lyckats få ut Nora från sjukhuset i eget boende. Det tycker jag inte man skall glömma. Nu mynnar dessutom hela diskussionen ut i en generell kritik mot psykiatrin och det är olyckligt.

  • Hannes Q skriver:

   Ursäkta, bograhn, men inga behandlingssvårigheter i världen kan rättfärdiga kränkningar av de människor man har fått förtroendet att vårda. Med det beteende Ola Gefvert uppvisade är det heller knappast hans förtjänst att ”Nora” har kommit ut i eget boende. Jag häpnar faktiskt över din kommentar.

 4. Hannes Q skriver:

  Fullständigt hårresande beteende från Ola Gefvert. Förakt och förmynderi. Tyvärr är han ingalunda ensam om den här typen av beteende inom den psykiatriska ”vården”.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s