På besök i Tanzania

Jimmieblogg2Förra veckan reste jag tillsammans med Gunilla Brändström från RSMH i Umeå till Dar Es Salam i Tanzania. Syftet med resan var att besöka RSMHs systerorganisation TUSPO som RSMH tillsammans med My Right (tidigare Shia) samarbetat med under en tid inom ramen för ett biståndprojekt. TUSPO har vuxit och omfattar idag 7 föreningar runt om i Tanzania. Tre av dessa finns i Dar Es Salam.

Personer med psykisk ohälsa är en utsatt grupp i Tanzania något som bland annat visar sig i att en människa som fått en psykiatrisk diagnos förlorar sin rösträtt. För denna och andra mänskliga rättighetsfrågor kämpar TUSPO.

Ett mål med resan var att knyta en av RSMHs lokalföreningar närmare projektet och en av lokalföreningarna i Dar Es Salam. TUSPO bedriver påverkansarbete och kamratstöd precis som RSMH, men äger dessutom en bit land där de planerar att odla grödor och sälja för att finansiera verksamheten.

Två saker som Gunilla och jag ville förmedla till medlemmarna i TUSPO var dels idén om att hålla studiecirklar, både självhjälpscirklar och mer lärande cirklar samt tankar om attitydarbete. Vi pratade om möjligheten att gå ut i skolor och informera om psykisk ohälsa för att bryta fördomar och stigmatisering.

I Tanzania råder stor brist på psykiatrisk vård samtidigt som okunskapen och fördomarna om psykisk ohälsa är mycket utbredda. TUSPO bedriver ett viktigt arbete på ett bra sätt och vi hoppas kunna resa tillbaka hösten 2013 för att följa upp och lära ytterligare av varandra.

/Jimmie Trevett
Förbundsordförande, RSMH


3 kommentarer on “På besök i Tanzania”

 1. M.O.B. skriver:

  Har de tvångsvård i Tanzania? Hur ser regelverket ut då? Kan man få tvångs-ECT där? För övrigt tycker jag det vore bättre om RSMH redde ut hur psykiatrin fungerar i närbelägna länder som det kunde vara ett alternativ att flytta till. Det skulle också leda till lägre CO2-utsläpp.

  • rsmhbloggen skriver:

   Hej Mikael och God Jul. RSMH har sedan länge ett nordiskt samarbete med andra brukar-och närstående organisationer. Ur detta samarbete kommer goda idéer. Tanzania är ett programland, och när vi fick kontakt med personer som startade TUSPO kändes det rätt att samarbete med dem. Organisationen är under utveckling och idag finns sju föreningar. Behovet av en brukar- och närståendeorganisation är stor på grund av bristande psykiatri och attityder till psykisk ohälsa. Behoven av brukar- och närståendeorganisationer är stora också i andra delar av världen våra resurser är tyvärr starkt begränsade. Med vänliga hälsningar./ Jimmie Trevett

   • M.O.B. skriver:

    Har RSMH programländer? Varför? Vilka? Det finns många andra länder i närheten som det kunde vara idé att flytta till om tvångsvården får sämre rättssäkerhet i Sverige förutom de nordiska: t.ex. England, Skottland, Tyskland, Polen, Estland, Lettland, Litauen. Därför tycker jag det är viktigare att psykiatri och rättssäkerheten granskas där. Dessutom blir man ju hela tiden äldre och då ökar risken för godtycklig tvångs-ECT i Sverige, ty ECT anses på falska grunder vara ett universalbotemedel för äldre. Alltså blir det mer aktuellt att flytta till ett land där patientens vilja respekteras ju äldre man blir. Jag skulle helst vilja bo i ett land där tvångsvård inte förekom och där endast personer som begått brott kunde låsas in (och även då skulle de kunna tacka nej till behandlingar även om de var inlåsta). Man skulle kunna ha ett ”advance health care directive” som skulle respekteras. England lär ha detta nu.

    Jag tycker man borde kunna registrera ett ”advance health care directive” hos RSMH i väntan på att det införs i Sverige och även om det inte har någon juridisk betydelse, så kanske det fungerar i praktiken om representanter för RSMH kontaktar psykiatrin och informerar dem om patientens ”advance health care directive” så fort en medlem blivit intagen.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s