Ensam i Jul

I år har jag öppet hus hemma i jul. Du som är ensam och vill ha gemenskap är välkommen att höra av dig via Facebook eller Club Lindormen RSMH i Uppsala. Det blir enkla julmåltider som risgrynsgröt och nybakat bröd med skinka, ostar, julgotter, pepparkakor och frukt. Helt alkoholfritt, lugnt och nyktert julfirande. Julaftonskväll, Juldagens lunch, och Annandagens kväll är du välkommen.

Varför denna alternativa jul? Jo, i många år var jag själv väldigt ensam under helgerna. Jag hade tappat kontakten med gamla vänner efter psykosen och var ensam. Jag sörjde avsaknaden av gemenskap så starkt att jag inte kunde glädjas åt julen. Sen fann jag en gemenskap i RSMH. När jag hittade till Club Lindormen var det som att komma hem. Där finns en gemenskap där man kan vara sig själv utan att behöva gömma sig bakom en mask. Det är okay att inte må bra hela tiden. Genom Club Lindormen fick jag nya vänner som accepterar mig som jag är med både styrkor och brister.

Det här med att man bör låtsas må bra ställer orimliga krav på människor. Så mycket lättare det blir om man kan prata öppet om psykisk ohälsa. Det är ju faktiskt så vanligt. Just nu lever en fjärdedel av Sveriges befolkning med någon form av psykisk ohälsa. Depression och ångest är de vanligaste formerna. Psykisk ohälsa är en folksjukdom som kan drabba vem som helst. Det är inte konstigare att få en psykisk sjukdom än att få ont i lederna eller att få hjärtbesvär. Öppenheten kring kroppsliga sjukdomar har ökat mycket i samhället, och jag hoppas att det blir lika lätt att prata om
psykiska besvär.

Det är också viktigt att inte ta avstånd ifrån de människor som lever i din närhet med psykisk ohälsa. Tänk speciellt på din sjukskrivna arbetskamrat, din daglediga granne, släktingen som inte har mått bra, och vännen som du tappat kontakten med. Hör av dig och ta med personen i gemenskapen. Några vänliga ord kan betyda så mycket.

Jag vill önska er alla en riktigt God Jul.

Varma hälsningar,

/Elisabet Alphonce


One Comment on “Ensam i Jul”

  1. Fantastiskt initiativ Elisabeth. Hoppas ni får en härlig jul!
    STOR kram

    Jessica Axberg
    Attitydambassadör


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s