Ett val ingen ska behöva göra

Barnens blöjor eller mammas medicin? Socialdepartementet har föreslagit regeringen att kraftigt höja högkostnadsskydden för patienter. Inte bara för besök inom öppenvården utan även på läkemedelsområdet. Beloppen har visserligen varit nominellt oförändrade under en längre tid men för många med psykisk ohälsa har jobbavdrag och allmän positiv löneutveckling varit något som enbart synts hemma hos grannarna. De senaste årens reformer inom sjukförsäkringen har dessutom för många inneburit en än mer osäker och försämrad ekonomi än någonsin tidigare. Det uttalade syftet med det aktuella förslaget är att stärka hälso- och sjukvården genom att mer resurser tillförs landstingen.

Vi, inom RSMH, anser att resurser måste kunna frigöras på annat vis än genom ytterligare pålagor på sjuka och fattiga. För högkostnadsskyddet för läkemedel föreslås en höjning från 1800 kronor till 2 200 kronor och för sjukvårdsbesök föreslås en höjning av högkostnadsskyddet från 900 kronor till 1100 kronor. Dessa summor kan synas marginella för det stora flertalet men för människor som lever på marginalen är de inte oväsentliga. En höjning på över 20 procent slår då betydligt hårdare än de flesta som inte är i den situationen kan tänka sig in i. Att andelen som faktiskt avstår från att söka vård med hänvisning till vardagsekonomiska skäl är flera gånger högre bland socialt och ekonomiskt utsatta än jämfört med befolkningen som helhet är ett i forskning sedan länge bevisat faktum.
Barnens blöjor eller mammas medicin? Det är frågan.

/Jimmie Trevett

Förbundsordförande, RSMHKommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s