Stoppa nedmonteringen av personligt ombud!

Verksamhet med personligt ombud hotas av nedskärningar i flera av landets kommuner. Detta samtidigt som köerna aldrig varit så långa till personligt ombud. I Stockholms kommun planeras till exempel en halvering av den befintliga verksamheten för personligt ombud utan att några konsekvensanalyser presenterats. Men även i andra kommuner minskas resurserna kraftigt. Möjligheten till personligt ombud infördes genom 1995 års stora psykiatrireform. Bakominitiativet stod den samlade erfarenheten hos brukare och anhöriga i Sverige, förmedlade genom RSMH och Schizofreniförbundet. Att ombuden har en fristående ställning från psykiatri och socialtjänst och endast arbetar på uppdrag av sin klient har varit viktiga principer för verksamheten .

Verksamheten har förstärkt brukarens ställning och inflytande över insatserna
och förbättrat samordningen mellan vård- och servicegivare. Den har också inneburit en viktig avlastning för anhöriga som kunnat få vara just anhöriga, istället för att försöka fungera som lekmannakurator
och ombud för sina anhöriga med psykisk funktionsnedsättning. Utvärderingar har visat att verksamheten – ur ett samhällsperspektiv – varit kostnadseffektiv. De som haft personliga ombud har till exempel behövt mindre sjukhusvård. Patienter, brukare och anhöriga är överens om att inrättandet av personligt
ombud varit den mest betydelsefulla åtgärden för att förbättra vården och stödet till personer med psykiska funktionsnedsättningar under de senaste 15 åren. Att skära ner på verksamhet med personligt ombud är djupt olyckliga beslut som innebär att man förkastar brukare och anhörigas kunskap om vad som hjälper personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Det mänskliga stöd som vi, inom RSMH, medverkat till att bygga upp monteras nu ner. Många människor
med svåra psykiska funktionsnedsättningar kommer att känna sig övergivna av samhället.
Nedskärningen är ett sabotage mot de nationella ambitioner som finns. Ett sabotage mot att förbättra vård, stöd och rehabilitering för personer med psykisk ohälsa.
Ansvaret ligger hos de enskilda kommunerna. Låt inte dina kommunpolitiker komma undan! Ställ krav!

/Jimmie Trevett
Förbundsordförande, RSMHKommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s