Människor med psykisk ohälsa står rättslösa inför Försäkringskassan

Hannes

I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver sociologen Roland Paulsen hur en patient med kroniskt trötthetssyndrom har fått upprepade avslag på sina ansökningar om sjukpenning, trots att hon vid överklagan har fått rätt i förvaltningsdomstolen. Den avgörande frågan har varit Försäkringskassans krav om ”objektiva undersökningsfynd”. Domstolen har slagit fast dels att kravet saknar stöd i lagstiftningen, dels att det inte vid alla ohälsotillstånd går att ta fram objektiva fynd.

Sedan kritik i början av 2000-talet riktades mot att behandlande läkare hade blivit för generösa med sjukintyg, har makten över besluten om sjukpenning i allt högre grad överförts från läkarna till medicinskt okunniga handläggare vid Försäkringskassan. Förändringen har skett både som resultat av flera regeringars politiska beslut och genom att Försäkringskassan själv – utan hållfast stöd i lagen! – har ställt upp allt striktare formella krav på läkarnas sjukintyg.

Ett av de krav som särskilt hårt drabbar människor med psykisk ohälsa är just kravet om ”objektiva undersökningsfynd”. Som varje människa med bara rudimentära kunskaper i psykiatri och psykologi vet, är det mycket sällan det går att peka på sådana fynd vid psykisk ohälsa. Tankekonstruktionen kan jämföras med om man skulle kräva ”objektiva belägg” för att en människa är tillfreds med livet eller för vad hon tycker om att äta. Det är faktiskt svårt att förstå hur man kan gå så vilse i sin föreställningsvärld.

Resultatet av Försäkringskassans absurda krav är att framför allt människor med psykisk ohälsa i växande omfattning har nekats sjukpenning, trots sjukintyg från behandlande läkare. Det har redan fört med sig ett stort antal mänskliga tragedier, inklusive självmord.

Begreppet ”objektiva undersökningsfynd” måste tas bort i bedömningen av psykisk ohälsa, och behandlande läkares intyg måste åter tillmätas större tyngd i Försäkringskassans beslut om sjukpenning. Om myndigheten anser att intyget behöver kompletteras med ett ”försäkringsmedicinskt” yttrande, bör det utfärdas av en oberoende instans, som vid behov tar hjälp av lika oberoende sakkunniga. (De försäkringsmedicinska ”rådgivarna” är idag anställda av Försäkringskassan.) Det bör också vara ett krav, att även den rådgivande instansen träffar försäkringstagaren i ett personligt möte. På det här sättet kan maktförhållandet mellan den sjukskrivna och Försäkringskassan i någon mån jämnas ut.

/Hannes Qvarfordt


4 kommentarer on “Människor med psykisk ohälsa står rättslösa inför Försäkringskassan”

 1. Jag håller helt med dig. De bör istället göra på ett sätt som faktiskt fungerar bättre, för uppenbarligen fungerar det inte nu – det vet jag, av egen erfarenhet.

  Kram! //Yolanda

 2. rsmhbloggen skriver:

  Tillägg från Åke Nilsson, RSMH:

  När Försäkringskassan lägger om kursen efter att så tidigt som 2014 fått bakläxa i domstol om det självpåhittade tramset med ”objektiva fynd” für alle tar det över fem (5) år innan deras handläggare diskret på sidan 65 av 350 i en manual får veta att de ska sluta med ofoget.

  1.Försäkringskassans styrdokument bidrar till fel i handläggning, https://sverigesradio.se/artikel/expert-forsakringskassans-styrdokument-bidrog-till-fler-avslag
  2. FK tar inte in vad lagen och domstolarna säger, strutsar i ett par år, https://sverigesradio.se/artikel/flera-experter-sagar-forsakringskassan-stor-skandal
  3. FK kommer efter fem (5) år på att man kan sluta uppmana sina handläggare att systematiskt göra lagvidrig handläggning, FK:s Vägledning 2015:1 Version 14 s. 65 stycke 1, https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/281afc64-231c-49de-9aad-7a7657b95e99/vagledning-2015-01.pdf?MOD=AJPERES&CVID=
  4. Men, FK vill ändå inte riktigt köpa att man kan ha tänkt fel…
  https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/10/forsakringskassan-vill-att-hogsta-instans-ger-besked-om-sjukintyg/

  Och inte minst med anledning av detta bör FK definitivt få årets pris som Sveriges minst seriösa myndighet…

  Det som är mest alarmerande är att FK på intern ledningsnivå inte förmår uppmärksamma systemfel, inte reagerar på prejudikatvärde i domstol eller läser rapporter från Inspektionen för Socialförsäkringen eller för den delen tar in tar in återkoppling från organisationer som organiserar deras ”kunder” som RSMH och andra organisationer inom NSPH och Funktionsrätt Sverige https://rsmhbloggen.se/2014/11/14/inte-sjukskriven-frisk-svar-nej/

  /Åke Nilsson, RSMH


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s