En meningsfull syssla kan skingra tankarna

khai-bild-blogg-breddareI dessa härliga sommartider, kan jag tänka mig att det finns också en baksida: nämligen de som sitter hemma och mår extra dåligt. På grund av alla utökade sociala krav som hör till sommaren…semesterresa, grilla, sol och bad och så vidare. Det är långt ifrån alla som har det så glamouröst. För det krävs att man har pengar och vänner att umgås med.

Dessutom när ordinarie personal tar sommarsemester så uppstår en inre oro hos patienten inför det nya och att invanda rutiner faller bort.

Personligen har jag fysiologiska problem med sommaren på grund av ljuset och hettan. En kombination som gör att jag både sover och äter sämre.

För övrigt när det gäller daglig meningsfull sysselsättning, som det så vackert heter, så har jag en fråga…Hur har kommunerna lyckats med det?

Jag är tacksam över att för egen del ha hittat till bowlinghallen sedan 21 år (!) tillbaka, där jag funnit min väg till återhämtning, plus genom mitt medlemskap i RSMH, såklart.

Dock får man inte glömma att utan skaplig ekonomi…så hade det inte heller blivit något bowlande för min del eftersom i början behövde jag betala samma pris som alla andra och skaffa mig egna bowlingklot…

Det är alltså på det sättet som saker och ting hänger ihop! Det kostar att bowla, det kostar att leva och att ha pengar till det hjälper en att återhämta sig. Mycket grundläggande fakta som ansvariga myndigheter tydligen missat!?

Jag känner utbildade akademiker som haft avancerade arbete, men har blivit sjuka och idag plockar elektroniskt skrot för 5 kr i timmen. Inte okej, enligt mig.

Det finns mycket kvar för ansvariga myndigheter att göra…

/Khai Chau


2 kommentarer on “En meningsfull syssla kan skingra tankarna”

  1. Kickan Fält skriver:

    Mycket bra inlägg från Khai.

  2. Per-Ola Larsson skriver:

    Meningsfull sysselsättning var en av hörnpelarna i psykiatrireformen. På Östermalm i Stockholm inrättades ett arbetscentrum (AC) med många olika aktiviteter för ett 100-tal personer. När Alliansen hade majoritet stängde de AC år 2013 och lät ett 30-tal personer få meningslös sysselsättning hos vinstsugna entreprenörer. De senaste 4 åren har s, v & mp haft makten. Trots vallöfte har de inte lyckats öppna ett nytt AC – trots att Regeringen har anslagit stora belopp till extratjänster. Nu är den stora frågan: Vem ska vi nu rösta på för att vi åter ska få meningsfull sysselsättning, som är så viktig för den psykiska hälsan??? RSMH måste ställa en kraftfull fråga till politikerna hur de vill återupprätta en fungerande psykiatrireform. Trots allt fungerar det på en del håll, t ex Skellefteå som ger meningsfull sysselsättning åt 700 personer


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s