Några små exempel på varför jag hatar detta samhälle

Paulina

Här följer några exempel på varför jag hatar detta samhälle.

Exempel nr: 1

Många äldre beräknas att få drygt 1000 kronor mindre av sin pension från KPA.

Folks reaktion:

Fy fan! Hur kan dom göra så här mot min älskade mamma/pappa som har bidragit hela sitt liv och betalat skatt. Hur kan politiker göra så här mot dom äldre, skamlöst. De har byggt upp detta samhälle vi nu lever i, så respektlöst. Att politikerna inte skäms? Hur ska nu alla pensionärer klara att betala sina räkningar?!

Exempel nr: 2

Mitt barn är i behov av assistans men försäkringskassan drar in och vill inte bevilja henne assistans längre. Hur ska vi klara oss nu? Vårt barn behöver bevakas 24 timmar om dygnet. Det är inte bara vi som drabbas, det är jättemånga familjer som är lidande just nu.

Folkets reaktion:

Fy fan, jävla politiker! Hur kan dom göra så här. Förstår dom inget!? Stackars alla familjer som är drabbade! Vad har hänt med Sverige? Jag har inte betalat skatt i detta land för att våra politiker skall behandla dom som är svagast så här! Vi är arga och kräver att ni gör något, och det är genast!

Exempel nr: 3

Det flyr hit en massa folk från krigsdrabbade områden. Svenska staten uppger att trycket är så stort att hela systemet havererar. Vårt system är inte uppbyggt för att hantera så stor inströmning av människor i ett land under så kort tid. Sverige tvingas stänga gränserna tillfälligt för att få någon ordning och kontroll på situationen.

Folkets reaktion:

Var fan har solidariteten tagit vägen? Vi bor i ett stort land med bra ekonomi så vi är skyldiga att ta ett ansvar och hjälpa alla. Vi måste vara medmänskliga och visa solidaritet. Varför gör politiker så här?!

Exempel nr: 4

Sveriges Television höjer radiotjänstavgiften med 5 kr/månad samt ändrar hela systemet så att alla i ett hushåll över 18 år nu ska betala via skatten istället.

Folkets reaktion:

Jävla politiker! Nu ska de debitera all över 18 år. Ja, förutom bidragstagarna för de slipper undan ju. Fy fan! Ingen rättvisa i detta land. Varför ska jag som har jobb och bra inkomst tvingas betala 5 kronor mer. Detta är oförskämt! Varför behandlar politiker oss så här? Vi som betalar skatt och bidrar. Alla jävla bidragstagare som inte ens betalar skatt eller deklarerar slipper (notera att detta påstående inte stämmer då jag bara skriver vad andra har tyckt) TV:n är ändå skit, varför inte bara skrota avgiften och SVT helt! Jävla skit politiker.

Här kommer nu mitt dilemma som jag delar med många idag i Sverige, sista exemplet nr: 5

Sjukskriven på grund av livslång sjukdom. Lever på sjukersättning. Kämpar varje månad för att få ekonomin att gå ihop. Har aldrig råd till nöjen, kläder eller skor. Har råd att köpa busskort ibland. Får tacka nej till tandvård och ibland sjukvård på grund av ekonomiska prioriteringar. Allt blir dyrare varje år medan min inkomst ökar minimalt och absolut inte i takt med priser och andra höjningar i samhället. Detta betyder att för varje år blir det svårare att få det att gå ihop. Jag behöver stöd i min vardag samt i mitt liv för att ens ha en möjlighet att leva normalt liv. På grund av min psykiska sjukdom, mina psykiska funktionsnedsättningar och psykiska funktionssätt. Jag vädjar om solidaritet, förståelse och ber om stöd för att förbättra stationen för mig och många andra i som befinner sig i samma dilemma.

Folkets reaktion:

Skaffa dig ett jobb! Va tacksam för att du har pengar din jävla parasit! Din jävla bidragstagare, du skall hålla käften för du har ingen rätt att kräva något! Du betalar inte ens skatt därför bidrar du aldrig till eller ens försöker göra detta samhälle en bättre plats! (vilket inte heller stämmer, vi betalar skatt). Håll käften på dig ditt jävla psykfall som bara lotsas att vara sjuk så du kan lura till dig massa bidrag som jag måste betala för varje månad av min lön. Var glad för de gratis pengar du har, jag måste minsann jobba för att få mina pengar varje månad. Fattar du inte!? Det är människor som du som tömmer vår stadskassa och förstör välfärden för oss andra, såna som du som bara kostar och ger aldrig något tillbaka. Jag betalar inte din lön för att du skall gnälla din otacksamma parasit!

SLUTSATS:

Jag känner mig inte behövd, inte uppskattad, inte prioriterad, jag känner mig värdelös och jag känner mig inte som en medborgare av detta samhälle. På grund av min sjukdom och mina svårigheter har jag kämpat hela mitt liv för att hitta en plats här. I ett samhälle som hatar mig, kallar mig för otacksam, ser på mig som en börda, kriminell parasit som bara tar. Vid det här laget ger jag upp på solidaritet och hoppas inte längre på en förändring!

Människor som vi, som är en minoritet i samhället och som är svårare för folk att relatera till, vi som inte är ett PK-ämne som flyter på tungan av alla debattörer på grund av heta trender i samhällsdebatten. Vi som knapp syns eller som inte gör våran röst hörd på grund av att vi är sjuka och orkar inte kämpa då vi är nedtryckta av samhället och myndigheterna.

Vi som blir bortglömda, vi som lider, vi som kämpar och svälter efter en gnutta solidaritet, medmänsklighet och förståelse.

Viktigt att poängtera är att ovanstående stycken om folkets reaktion handlar inte om mina åsikter. Det är saker jag fått höra av andra, läst om i tidningar, hört på TV, sett i debatter och läst i kommentarer på Facebook.

Jag vill inte heller förminska andra problem/dilemman i samhället. Jag förstår att alla lider och alla kamper är viktiga. Man kan inte göra skillnad på lidande och lidande, där folk lider måste man förbättra samhällsstrukturer, reformer och lagar för att underlätta livet för de olika individerna/grupperna i samhället. Det jag har svårt att förstå är varför människor inte tycks förstå hur den gruppen jag befinner mig i lider? Varför räcker inte förståelsen, solidariteten och medmänskligheten för såna som mig?

/Paulina Tarabczynska


3 kommentarer on “Några små exempel på varför jag hatar detta samhälle”

 1. Hannes Q skriver:

  Hej, Paulina!

  Även om jag inte tror att människor generellt reagerar fullt så svart-vitt som du beskriver, så är verkligen situationen för oss med psykisk ohälsa mycket speciell, jämfört med hur den är för de flesta andra som har någon form av försvagning i tillvaron att brottas med. Det som skiljer är att vår ryggsäck inte syns. Ibland faktiskt inte på minsta vis, vilket ställer stora krav på inlevelse och förståelse hos dem som inte själva lider av ohälsa. Resultatet blir också att alltför många i samhället helt enkelt inte tror på vårt lidande, utan misstänker oss för att vara ”sjåpiga” eller ”simulanter”.

  Det är beklämmande nog något som människor i vår situation har brottats med i århundraden, för att inte säga årtusenden. Vi tvingas inte enbart brottas med vår ångest, utan måste ständigt också slåss för att övertyga omvärlden och för att berättiga vår existens, sådana vi är. Det är ganska svårt att föreställa sig en större ensamhet och en värre ”fördömelse” i samhället.

  En kram från din broder och – trots allt! – en uppmuntran till fortsatt kamp!

  /Hannes

 2. Jonas Bredford skriver:

  Jag känner väl igen det du beskriver bästa Paulina! Dessvärre kommer jag alltid till samma slutsats beträffande åtgärder: allt är en politisk fråga i slutänden. Det har tagit RSMH 50 år att komma dit där vi är idag, en fantastisk skillnad om man jämför med hur det såg ut 1967! Men jag tycker att vi på allvar ska överväga om det inte vore en idé att starta ett politiskt parti. Det skulle väcka mer uppmärksamhet för brukarnas situation, knyta närmare band med maktens människor och förmodligen vara mer effektivt än att på föreningsbasis försöka påverka samhället. Och det saknas sannerligen inte kompetent folk i våra led som skulle kunna ta sig an utmaningen. Med tanke på hur många som antingen själv eller via anhöriga har haft kontakt med psykiatrin, så skulle vi säkerligen också kunna attrahera en hel del väljare.

 3. Sofie Åkerblom skriver:

  Håller helt med dig. Det är skillnad på lidande och lidande i detta samhället.
  Psykisk ohälsa kommer längst ner på solidaritets och medmänsklighetsstegen.
  Psykiatrin är väldigt lågt prioriterad. Jag har själv erfarenhet av psykiatrin och den är usel. Min syster led av en djup depression med psykotiska symtom. Efter ett självmordsförsök hamnade hon på en psykiatrisk avdelning. Jag hälsade på henne och var med på vårdmöten med psykiatriker och vårdare. Det slog mig hur nonchalanta och oförstående de var för hennes sjukdom och lidande, de tog inte situationen på allvar. Efter 1 vecka fick hon permissioner som jag var med på, Jag uppfattade henne som mkt sjuk, hon hade vanföreställningar och var djupt deprimerad. Hon försökte ge mig sina besparingar, 50 000 kr. Jag var rädd att hon planerade att ta livet av sig igen och pratade med hennes psykiater om hur dåligt hon mådde och att jag trodde att hon var självmordsbenägen. En vecka senare blev hon utskriven utan att jag eller någon annan i familjen blivit informerade om det. Strax efter hoppade hon framför ett tåg. Hon dog. Min syster blev bara 37 år. Hur kan samhället acceptera att det får gå till så här? Varför görs inget åt situationen? Människor skriker högt om pk frågor och sånt som är trendigt att ha solidaritet för men var är medmänskligheten när det kommer till psykisk sjukdom?


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s