Utsatta grupper ska inte ställas mot varandra

JimmieTrevett-allvarlig1-lågupplöst (2)Vi som organiserar personer med psykisk ohälsa tycker att det är osmakligt av SVT att ställa utsatta grupper mot varandra. Problemet handlar om bristen på bostäder. Vad vi som land behöver göra är att hålla samman, visa solidaritet och att skapa en bostadspolitik som fungerar.

I går kväll (2/11 kl. 22) debatterades bostadsfrågan och integration i SVT:s program Opinion Live. På ena sidan Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje, och Göran Greider, författare och samhällsdebattör, på den andra SvDs ledarskribent Per Gudmundson samt Adam Reutersköld, moderat kommunalråd på Ekerö. Programledaren Belinda Olsson talade om kommuner som nu måste prioritera nyanlända framför människor som stått i bostadskön i åratal och som därmed trängs undan.

Det är högst olyckligt att ställa grupper av människor mot varandra på det sätt som gjordes i programmet. Där antyddes en konkurrenssituation mellan svenskar, som får stå tillbaka i bostadskön, och flyktingar, som snabbt kan få en bostad. Att odla sådana motsättningar är oprofessionellt, när vad det handlar om är bristen på bostäder.

Människor som beviljats asyl i Sverige ska räknas till svenska folket och har samma rätt som alla andra till en bostad. Detta är en gemensam uppgift för samhället, och alla kommuner behöver ta sitt solidariska ansvar. Det är orimligt att ställa gruppen svenska invånare mot gruppen barnfamiljer, gruppen flyktingar eller gruppen människor med psykisk ohälsa. Sverige är ett välfärdsland och vi har alla möjligheter att bygga ett samhälle där alla får plats. Vad vi som land behöver göra är att hålla samman, visa solidaritet och att skapa en bostadspolitik som fungerar. Vi behöver bygga fler bostäder, se till att det finns hyresrätter och att behovet av bostäder för olika ändamål kan tillgodoses.

Att ställa grupper emot varandra på det sätt som gjordes i Opinion Live i går kväll gynnar bara rasistiska strömningar. Det är ovärdigt debatten.

/Jimmie Trevett

Förbundsordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH.


2 kommentarer on “Utsatta grupper ska inte ställas mot varandra”

  1. Hannes Q skriver:

    Hej, Jimmie!

    Det är ett väldigt känsligt och vanskligt område att ge sig in på och som därför kräver stor fingertoppskänsla – vilket väl Opinion Live som vanligt inte visade. Problemet är att politiska beslut just har ställt utsatta grupper mot varandra, och frågan är då om det inte är journalistikens plikt att peka på det, om än med stor försiktighet.

    Det råder i dagsläget en skriande brist på bostäder, som vi inte bygger ikapp i en handvändning. Hundratusentals nyanlända lämnar nu flyktingförläggningar och liknande och behöver då någonstans att bo. I det läget har regeringen fattat beslut, som tvingar kommunerna att prioritera de nyanlända framför andra utsatta grupper som väntar på bostad. Det är sannerligen ingen lyckad situation. Det politiska felet som absolut kan kritiseras är, att man gör människor bosatta i Sverige olika inför lagen. Faktum är, att det både är ett grundlagsbrott och ett brott mot kommunallagens likabehandlingsprincip. Alla människors bostadsbehov skall behandlas lika i relation till det allmänna, dvs. i det här fallet kommunerna.

    Jag instämmer i din kritik mot Opinion Lives okänsliga hantering av frågan, men jag delar inte uppfattningen, att ämnet över huvud taget inte får beröras.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s