Ungas rätt till meningsfull vardag

 

JimmieTrevett-leende-beskurenDet är tufft att vara ung idag. Om man till exempel inte har haft ork att avsluta sina gymnasiestudier, eller kanske inte ens börjat, och därför inte heller kan komma in på arbetsmarknaden, så riskerar man att tidigt i livet bli stämplad som någon som inte duger till eller håller måttet. Självförtroendet får sig en knäck.

De unga vuxna mellan 19 och 29 år som idag får så kallad aktivitetsersättning (det som tidigare kallades förtidspension) är en växande grupp i dagens Sverige. De har ofta väldigt svårt att komma tillbaka till studier och/eller arbetsliv. En anledning till att gruppen växer är att den psykiska ohälsan bland unga ökar.

Studier har också visat att i många fall handlar det om att man helt enkelt har medikaliserat ofta sociala problem. ”Ogynnsamma socioekonomiska förhållanden och begränsade möjligheter på arbetsmarknaden tycks ha karakteriserat gruppen unga med förtidspension från 1970 och framåt”, skriver professor Jonas Olofsson och socionom Martin Kvist i tidningen Mind. Här har vi en grupp som riskerar att slås ut på ett tidigt stadium, och som då också tvingas att leva på mycket låga inkomster. Det är inte rimligt. Det främjar knappast vare sig den psykiska hälsan eller det egna självförtroendet. Självklart ska samtidigt de som verkligen behöver aktivitetsersättning också ha rätt till den. Ingen ska piskas vare sig till studier eller ut i arbete.

Vi inom RSMH vill att de här unga vuxna istället borde få en meningsfull vardag. Det är viktigt att de får hjälp och stöd för att kunna återgå till studier och arbetsliv, självklart individuellt anpassat efter egen förmåga och ork. Kamratstödet är något som RSMH har jobbat med i lokalföreningarna under alla år, det är en kärna i vår verksamhet. Vi driver också projektet ”Unga som resurs i arbetslivet” där unga mellan 16 och 30 år med psykisk ohälsa får hjälp att fullfölja sina studier. Där jobbar man med en metod som kallas Supported education, som ger individuellt anpassat stöd. Ett annat projekt inom RSMH är ”Ung kraft”, som finns både i Stockholm och i jämtländska Backe, där unga människor med erfarenhet av mental ohälsa får tillgång till en miljö där de kan växa och utvecklas. Läs mer om Unga som resurs… här och Ung kraft i menyn till vänster här.

Projekten är bra exempel på något som det borde finnas mer av i samhället idag, där de unga som halkat ut ur samhället får hjälp att ta sig tillbaka. Självklart måste det hela tiden ske på deras egna villkor. Alla har rätt till en meningsfull vardag!

/Jimmie Trevett


2 kommentarer on “Ungas rätt till meningsfull vardag”

  1. Per-Ola Larsson skriver:

    Ung Kraft finns tyvärr inte längre i Stockholm. Men nu finns det en utmärkt möjlighet för vårt folk att få praktikantplatser på Statliga myndigheter – men endast ett fåtal myndigheter har inrättat praktikantplatser trots att Regeringen uppmanade dem redan i januari att ordna praktikplatser. Jag har idag kommit överens med socialchefen på Östermalm att vi ska bjuda in företrädare för de statliga myndigheterna på Östermalm för att stimulera dem att ordna praktikantplatser och OSA-anställningar. Jag mejlar Statskontorets statistik om det bristfälliga utfallet av Regeringens satsning för att ordna jobb åt ps funktionshindrade- Även på andra orter där det finns statliga myndigheter kanske kan göra en liknande drive.

    • rsmhbloggen skriver:

      Hej Per-Ola. Jodå visst finns Ung Kraft kvar. Bara att det nu drivs från förbundet och inte Stockholmsdistriktet. Läs mer här: http://rsmh.se/ung-menu/ung-kraft/. Verksamheten har dessutom knoppat av sig i en lokalförening för unga-vuxna i Stockholm. Namnet på föreningen är Glädjekällan. Bästa hälsningar Magnus Säll, RSMH


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s