Kränkningarna av Nora upphör inte

Jimmieblogg2Idag tar Sveriges Radio återigen upp fallet ”Nora” som efter Daniel Velascos dokumentär fick stor uppmärksamhet för en tid sedan. Och skandalerna fortsätter. Nu rapporteras det att en lång rad anställda inom vården har gått in och läst Noras journaler, trots att de inte har något med hennes behandling att göra.

Det är rimligt att vänta sig att vårdpersonal får anledning att rannsaka sig själva när ett fall får så stort genomslag i media och börjar fundera över sitt eget bemötande. Att personalen istället sensationslystet börjar snoka i journaler är helt oacceptabelt.

Tyvärr förekommer olovlig läsning av journaler, vilket uppdagas när patienter begär ut sina journaler. Det kan i vissa fall vara så att läsning av journalen varit relevant, men att den som läst journalen glömt eller inte haft tid att dokumentera anledningen till läsningen. I Noras fall tycks det emellertid inte vara så, utan att, som landstingsjurist Mats Holmberg säger ”nyfikenheten har tagit överhand”.

RSMH välkomnar att kontrollen av misstänkta dataintrång skärpts för att skydda patienters personliga integritet.

/Jimmie Trevett
Förbundsordförande, RSMHKommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s