Uppvaktning av barn och- äldreminister Maria Larsson

Jimmieblogg2Idag har jag tillsammans med ordföringarna för Schizofreniförbundet respektive Attention, Per G Torell och Ann-Kristin Sandberg träffat barn- och äldreminister Maria Larsson. Syftet med uppvaktningen var att få ministern att jobba för att säkerställa insatsen personligt ombud, PO. PO är de mest framgångsrika och uppskattade insatserna för personer med psykisk ohälsa som införts de senaste 20 åren.

Det unika i PO-uppdraget är också dess styrka, nämligen att ombudet arbetar på uppdrag av klienten och inte någon myndighet. Uppdragets utformning utgår från klientens behov och förutsättningar. Det gör att klienten kan stärkas och till slut stå på egna ben. Uppföljningar som gjorts av PO-verksamheten visar också att insatsen är kostnadseffektiv.

För att garantera PO-verksamhetens överlevnad behöver finansieringen lösas bättre. Det kan göras genom en höjning av statsanslaget, vilket också skulle ligga i linje med PRIO-satsningens prioritering av de svårast sjuka. Viktigt är också att PO även i framtiden förblir oberoende i förhållande till kommun och myndigheter. Något vi också framförde till ministern.

Maria Larssons sa att hon ville värna Personligt ombud-reformen och hon uppmannade oss att bedriva opinionsbildning för verksamhet där den inte är fullt utvecklad. Jag hoppas att Maria Larsson tar initiativ så att reformen utvecklas.

/Jimmie Trevett
Förbundsordförande, RSMH

 


3 kommentarer on “Uppvaktning av barn och- äldreminister Maria Larsson”

 1. Per-Ola Larsson skriver:

  Utmärkt att Ni uppvaktar ministern om dessa viktiga frågor. Det är naturligtvis bra med en överenskommelse mellan regering och SKL. Men detta är bara pappersexercis – åtminstone gällande Stockholm. Det anmärkningsvärda är att alliansmajoriteterna i Stockholm inte bryr sig om vad Alliansregeringen säger i lagar och överenskommelser. Det blir tyvärr ingen ändring i Stockholm förrän staten utbildar sina lokalpolitiker i det som gäller. Politiker måste styra sina tjänstemän att tillämpa lag utan att budget hindrar.

  När jag ser lagtrotset i Stockholm resignerar jag ibland och tänker: Vad tjänar det till att stifta goda lagar när lokalpolitikerna ändå monterar ner psykiatrin?

  Fortsätt att uppvakta socialborgarråd, kommunalråd och sjukvårdslandstingsråd.!

  Innerstadsstadsdelarna i Stockholm med lika många inv som Malmö har minskat ner antalet PO till 3. Malmö har 17. Här försvarar sig Alliansen med att PO är frivilligt!

 2. Per-Ola Larsson skriver:

  Vad händer med denna viktiga fråga.?

 3. Per-Ola Larsson skriver:

  Ja denna uppvaktning var ett mycket bra initiativ. Men vad har hänt? Här i Stockholm måste vi få ett kraftfullt stöd från förbundet för att övertyga socialborgarråden om att de ska tillämpa Regeringens psykiatripolitik.

  I Stockholms innerstad har vi fortfarande bara 3 PO. Och lokalpolitikerna skulle helst vilja ta bort dem också.

  Nu har RSMH Carpe Diem Östermalms Lidingö inbjudit lokalpolitiker från alla partier till ett dialogmöte den 23 april för att fråga hur resp parti vill utveckla psykaitrin under nästa mandatperiod, bl a PO.

  Mötet blir den 23 april kl 18.30 i träfflokalen Freja, Skolvägen 20, Lidingö,

  Välkomna – Hjälp oss med argument!


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s