RSMH utvecklas

Tre dagars intensiva och spännande diskussioner med RSMH:s förbundsråd på Hagabergs folkhögskola i Södertälje är nu till ända. Det är alltid lika roligt att träffa RSMH-vänner från hela landet, denna gång från Boden till Malmö. Vi har antagit en verksamhetsplan för 2013 där vi bland annat slår fast att vi ska fortsätta vara mer aktiva på nätet. I Verksamhetsplanen står det, för att nämna något: att vi ska fortsätta utveckla RSMHbloggen så ”att vi ökar förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa, driver intressepolitiska frågor och genom öppenhet minskar stigmatiseringen.”

Av distriktsrapporterna framgick bland annat att föreningarna är duktiga på att bedriva studier och att mycket studier även planerats inför kommande termin. Några exempel var: grytlappskurs, 5 träffar om RSMH, Må bra veckor och tvångspsykiatrin. Jag vill här passa på att skicka en hälsning till vårt studieförbund ABF som firade 100 år samtidigt med vårt förbundsråd.

När vi diskuterade vårt IT-projekt var det roligt att fler än jag tagit steget ut på nätet och sociala medier. Det var härligt att höra Mona-Lisa som deltar i en av studiecirklarna som någon kallade: ”Data för skräckslagna”. Mona-Lisa sa: ”Jag förstår inte varför jag inte har börjat med det här tidigare”.

Efter en grundlig genomgång, diskussion och beslut kunde vi anta dokumentet: ”Kvalitet ur ett brukarperspektiv”. I dokumentet konstaterar vi att människor med psykisk ohälsa har en livslängd som motsvarar 2/3 delar av en medellivslängd. Detta måste förändras! Den 28 november kommer dokumentet att presenteras på ABF-huset i Stockholm. Presentationen kommer att sändas på webben så även om du inte är i Stockholm kan du följa presentationen via internet.

En annan viktig diskussion under förbundsrådet är RSMH:s ungdomsarbete och RUS. Jag kan bara understryka hur viktigt det är för framtiden att yngre medlemmar släpps fram.

Kännetecknande för RSMH:s förbundsråd är att vi brukar ha intressanta genomgångar med inbjudna gäster. Så även denna gång. Anders Printz som är en av regeringens samordnare av insatser på det psykiatriska området berättade om: PRIO deras plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 – 2016, Eva Lindgren från Luleå tekniska universitet berättade om sin forskning om glappet mellan barn och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin, Barbro Ronsten från RSMH:s förbundsstyrelse berättade om sin studie: Patientvänliga sjukhus och tipsade om en artikel om arkitektur från Chalmers universitet, Catrin Fryklund och Brita Modig presenterade RSMH-Utbildnings verksamhet och Karin Engberg berättade om NSPH:s kvalitetsprojekt.

Jag har inte hunnit smälta allt detta ännu, men det har känts bra att möta alla som kommer till förbundsrådet och att RSMH hela tiden utvecklas.

/Jimmie Trevett

FörbundsordförandeKommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s