Bollväst, bolltäcke och kedjetäcke

Jag har fått höra att personer som använt sig av en bollväst är positiva och att resultaten varit mycket positiva! Min dotter använder bollvästen jämt. Det skyddar henne mot yttre stimuli och intryck. Hon får bättre kroppsuppfattning. Många säger att både bollväst och de olika tyngdtäckena såsom kedjetäcke, bolltäcke ”Håller ihop mig” både kroppsligt och själsligt.

Många upplever att t ex en bollväst är bra när man har dålig kroppsuppfattning, känner oro i kroppen eller är uppe i varv. Många tar på sig mycket kläder för att skydda sig. Men en tung bollväst kramar om en och skyddar från yttre stimuli. De som har svårt med kroppslig kontakt upplever att den skyddande bubblan förstärks och man får en ökad trygghet och lugn.

Bollvästen är av elastiskt material som sitter tätt intill kroppen. På västens fram- och baksida finns kanaler som är fyllda med tunga plastkulor. Västen stängs med blixtlås och har ett enkelt snörsystem i ryggen och sidorna som gör det lätt att anpassa västen individuellt för att ge användaren mesta möjliga sinnesstimulans. Västens speciella design ger punktvis tryck på huden, vilket stimulerar både det djupa beröringssinnet och muskel-led sinnet. De många sinnesintrycken sänder impulser till centrala nervsystemet och ger en bättre kroppsuppfattning, något som verkar lugnande och skänker trygghet och ökat välbefinnande.

Bolltäcket och kedjetäcket fungera på samma sätt som bollvästen.

Bolltäcket ger bättre vila och sömn, trygghet och ro Många använder bolltäcket både till att sova med och till att få lugn om dagen. När man har oro i kroppen, fysisk och/eller psykisk, påverkar det ens kroppsförnimmelse, eftersom hjärnan lägger energi på andra saker än på att lägga märke till kroppen. Under bolltäcket finner man trygghet och ro. Det hjälper många att somna snabbare och att sova. Tryggare och därigenom få mer energi över i vardagslivet.

En användare berättar: Jag använder bolltäcket varje natt och ibland på dagen, bland annat för att samla mina tankar och sinnesintryck – de följs nämligen inte alltid åt.

Skillnaden är att man kan ha bollvästen på sig när man går ut, som skydd. Täcken har man för att slappna av att varva ner minska stress och att få bättre sömn på natten. Man drömmer inga mardrömmar.  Kan minska och sluta med sömnmedicin.

Som det är just nu finns svårigheter att få en bollväst förskrivet från arbetsterapeut. Det krävs att man har en specialremiss särskild ansökan och åberopar fritt val av hjälpmedel.  Bollvästen kostar 3600 kr.

Bästa hälsningar

/Anneli Westling

RSMH HjälpmedelsambassadörKommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s