Ett informerat val

De senaste dagarna har det rapporterats om att en halv miljon svenskar använder läkemedel som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. Det innebär att en person som använder ett sådant läkemedel inte kan få ekonomisk ersättning vid oväntade biverkningar av preparatet, utan att inleda en rättslig process. Samtidigt är apoteken skyldiga att lämna ut billigare likvärdiga preparat när sådana finns, oavsett om de omfattas av läkemedelsförsäkringen eller inte, om kunden inte ska behöva betala mellanskillnaden själv. Apoteken är däremot inte skyldiga att informera om läkemedlen ingår i försäkringen.

Göran Hägglund (KD) är ansvarig minister och säger i en intervju i SVTs Aktuellt att det inte går att reglera så att endast läkemedel som omfattas av läkemedelsförsäkringen lämnas ut, eftersom det innebär handelshinder, förbjudit av EU. Men, varför inte låta patienten, den som står risken i det individuella fallet göra valet?

Idag gör bristen på information det i praktiken omöjligt för patienter att göra valet mellan ett billigare läkemedel utan försäkring eller ett dyrare som ingår i försäkringen. Det kan knappast kränka den fria handeln att låta patienter och apotekskunder göra det valet. Om läkare och farmaceuter framöver tydligt måste informera om huruvida mediciner omfattas av läkemedelsförsäkringen eller inte har man dessutom anlagt ett brukarperspektiv i vem som är beslutskompetent om vad. Låt den som står risken eller kostnaden få ta beslutet med stöd av professionellt given information. Hur svårt och ”komplext” kan det vara?

/Jimmie Trevett

Förbundsordförande, RSMHKommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s